Nieuwe wet voor influencers, streamers en contentmakers in Spanje met rechten en plichten

Nieuwe wet voor influencers, streamers en contentmakers in Spanje met rechten en plichten
Beeld: Canva

Nieuwe wet voor influencers, streamers en contentmakers in Spanje met rechten en plichten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 9 juli heeft Spanje een nieuwe wet waarin de rechten en plichten staan van influencers, streamers en contentmakers in het algemeen. Vanaf nu zijn alle ‘vloggers’ redactioneel verantwoordelijk voor de inhoud die ze publiceren. Daarnaast zijn deze influencers en streamers ook verplicht om onderscheid te maken tussen reclame en redactionele inhoud. en moeten ze zich verplicht inschrijven in een register.

De nieuwe Algemene wet op audiovisuele communicatie (Ley General de Comunicación Audiovisual) is de wettekst die de rol regelt van degenen die via platforms zoals YouTube, Instagram, Twitch of TikTok diensten of producten van derden promoten of informatie delen die een impact op de samenleving kan hebben. Daaronder bevinden zich dus influencers, streamers en contentmakers.

In Artikel 94 van de Ley 13/2022 die op 7 juli (2022) werd gepubliceerd in de Officiële Staatscourant BOE, staan de verplichtingen van bijzonder relevante gebruikers die gebruikmaken van video platforms. Voor deze groep is een reeks basisverplichtingen vastgesteld met betrekking tot de algemene beginselen van audiovisuele communicatie, de bescherming van minderjarigen, consumentenbescherming en hun verplichte registratie in het ‘Registro estatal de Prestadores de Servicios de Comunicación Audiovisual’.

Verder moeten influencers, streamers en contentmakers rekening houden met alles wat ze plaatsen omdat ze overal verantwoordelijk voor zijn. Zo moet er respectvol worden gehandeld wat betreft mensen met een handicap, moet de waardigheid van vrouwen gehandhaafd worden en moet de informatie waarheidsgetrouw zijn. Verder moeten minderjarigen beschermd worden tegen bepaalde audiovisuele inhoud.

Er dient tevens een onderscheid te zijn tussen reclame en redactionele inhoud van video’s. Deze regel vereist ook dat ze geen communicatie uitzenden die verboden is omdat ze discriminerend, vernederend of verborgen zijn, en ze mogen geen reclame uitzenden voor verboden producten.

Influencers moeten ook een set van richtlijnen en gedragscodes hebben die richting geven aan hun werk. Deze moeten ze zelf opstellen en zorgen waarbij ze ook moeten zorgen voor monitoring en toepassing. 

Het niet nakomen van hun verplichtingen kan ertoe leiden dat influencers, streamers en contentmakers een ernstig of licht misdrijf begaan met de bijbehorende sancties en de mogelijkheid dat het platform waarop ze uitzenden gedwongen kan worden om hun kanaal te sluiten.

fastfood 1
Influencers mogen in Spanje in de toekomst geen ongezond eten meer promoten
Als het aan het Ministerie van Consumptie ligt mogen influencers en YouTubers in Spanje geen ongezond eten en drinken meer promoten via sociale media dat gericht is op jongeren onder de 16 jaar.
icoon2022www.spanjevandaag.com
cryptovaluta
Influencers en Youtubers die cryptovaluta promoten kunnen boetes krijgen in Spanje
Vanaf 17 februari gelden in Spanje nieuwe regels rondom de promotie van cryptovaluta voor Influencers en Youtubers die moeten voldoen aan nieuwe regels om boetes te vermijden.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud