Het zelfbeschikkingsrecht van de Vall d’Aran als Catalonië een republiek wordt

Oeps ... foto ontbreekt!

Het zelfbeschikkingsrecht van de Vall d’Aran als Catalonië een republiek wordt

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LLEIDA – Net zoals de Catalaanse regering zich wendt tot het internationale zelfbeschikkingsrecht om een in Spaanse ogen onwettig referendum goed te praten, wil de regio Vall d’Aran ook gebruik maken van dit zelfbeschikkingsrecht wanneer Catalonië geen deel meer uitmaakt van Spanje. De regio Vall d’Aran ligt in de Catalaanse provincie Lleida en bestaat uit negen gemeenten waar zo’n 10.000 mensen wonen. Deze inwoners willen niets te maken hebben met het separatisme van andere Catalanen en hebben nu al besloten dat zij beslissen weg te gaan als dat moet.

Het internationale zelfbeschikkingsrecht wordt door de Catalaanse autoriteiten gebruikt om aan te geven dat ze in hun recht staan om, in strijd met de Spaanse grondwet, een eigen referendum te organiseren en dat op die manier goed te praten. Zoals we eerder al hebben omschreven is dat onterecht maar men blijft volhouden dat de autonome deelstaat Catalonië zich niet hoeft te houden aan de wetten en regels van Spanje, met andere woorden zij staan daar boven. De regio Vall d’Aran in de Pyreneeën wil de Catalaanse regering een koekje van eigen deeg geven en ook gebruikmaken van dit recht indien dat nodig is.

De ongeveer 10.000 inwoners van de negen gemeenten in de Vall d’Aran voelen zich wel Catalaans maar delen over het algemeen niet de meningen van de separatisten. Daarom denkt deze regio erover om zich af te scheiden van Catalonië om er alles aan te doen om bij Spanje te blijven door bijvoorbeeld hun regio te geven aan de autonome deelstaat Aragón, indien nodig aan Franrkijk of zelfstandig verder te gaan zoals Andorra.

De inwoners van deze regio, ook wel Araneses genoemd, spreken een eigen taal, het Arán waarvan de inwoners van deze streek vinden dat de Catalaanse politiek deze vergeten is. Er wordt veel aandacht besteed aan het Catalaans maar het Arán wordt daarbij volledig overgeslagen. Ook is men niet tevreden over de investeringen in deze moeilijk toegankelijke regio die te bereiken is via een oude kronkelige weg vanuit Catalonië of een moderne tunnel via de provincie Huesca in Aragón.

Dit en nog vele andere redenen zorgen ervoor dat er maar weinig inwoners zijn die zich separatist voelen en die een Catalaanse republiek willen accepteren. Gebeurt dat wel dan zal de Vall d’Aran gebruik maken van het zogenaamde zelfbeschikkingsrecht wat volgens de Catalaanse regering gebruikt mag worden om zich af te scheiden.

Ga naar de inhoud