Search
menu
Search

Het aantal aanrijdingen met dieren op de Spaanse wegen is de afgelopen 5 jaar verdubbeld

Het aantal aanrijdingen met dieren op de Spaanse wegen is de afgelopen 5 jaar verdubbeld
Beeld: Canva

Het aantal aanrijdingen met dieren op de Spaanse wegen is de afgelopen 5 jaar verdubbeld

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens gegevens van de verzekeringsmaatschappij Línea Directa Aseguradora komen aanrijdingen met dieren steeds vaker voor op de Spaanse wegen. Het aantal ‘atropellos de animales’ is in slechts 5 jaar tijd tussen 2017 en 2022 verdubbeld tot 11.400 claims. Daarnaast gaat het om steeds ernstige ongevallen aangezien de gemiddelde kosten voor persoonlijk letsel met 104 procent zijn gestegen. 

Tot een paar jaar geleden kwam de aanwezigheid van wilde zwijnen, reeën, herten of vossen in de buurt van wegen alleen voor in landelijke gebieden. De geleidelijke verwaarlozing van plattelandsgebieden, het gebrek aan populatiecontrole van sommige diersoorten en het effect van de pandemie waardoor dieren hun angst hebben verloren en stedelijke gebieden zijn binnengedrongen, hebben echter geleid tot een aanzienlijke toename van dit soort ongevallen.

De meest aanrijdingen met dieren komen voor bij wilde zwijnen en honden en meestal in de avonduren (61%) en/of in het weekend (34%) in plattelandsgebieden. Wat de geografische ligging betreft, is Soria (9%) in de regio Castilië en León de provincie met het hoogste percentage ongevallen met dieren, gevolgd door de provincies Teruel (4,4%) en Huesca (4%), beiden in de autonome regio Aragón. De minste aanrijdingen met dieren komen voor in de provincies Santa Cruz de Tenerife, Las Palmas en de Balearen, allemaal eilanden.

Volgens de verzekeringsmaatschappij Línea Directa Aseguradora zijn de meest getroffen onderdelen van de auto de voorbumper, grille en motorkap (39%), gevolgd door de koplampen en knipperlichten (22%), de spatborden (14%), de bodemplaat en de voorbumper (10%), de radiator (4%) en de kentekenplaat (3%).

In een eerder geplaatst onderzoek van een andere verzekeringsmaatschappij was ook al te lezen dat het aantal aanrijdingen met dieren in 2021 met 40% gestegen was ten opzichte van 2019 terwijl dat 60% is vergeleken met het eerste corona-jaar 2020 toen er ook minder verkeer was.

In 2021 vonden er in heel Spanje 6.676 aanrijdingen met dieren plaats. Dat waren er 4.159 in 2020 en 4.791 aanrijdingen in 2019. In 2021 steeg het aantal aanrijdingen met 60% vergeleken met 2020 en 40% met het jaar 2019. De meeste aanrijdingen vonden plaats met everzwijnen of ‘jabalíes’ (36%) gevolgd door reeën of ‘corzos’ (26%) en honden of ‘perros’ (20%). Samen waren deze drie dieren goed voor 82% van alle aanrijdingen met dieren in Spanje. 

Andere dieren die veel werden aangereden waren edelherten of ‘ciervos’ (5,9%), katten of ‘gatos’ (3,6%), vossen of ‘zorros’ (3,6%), runderen of ‘bovinos’ (2,3%), paardachtigen of ‘equinos’ (2%) en hazen of ‘liebres’ (0,6%).

zwijn
Het aantal aanrijdingen met dieren is enorm gestegen in Spanje
In 2021 is het aantal aanrijdingen met dieren enorm gestegen in Spanje ten opzichte van 2020 en 2019 met name met everzwijnen, reeën en honden en in Castilië en León, Galicië en Catalonië.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud