Waar komt het beste drinkwater uit de kraan in Spanje?

Waar komt het beste drinkwater uit de kraan in Spanje?
Beeld: via canva.com

Waar komt het beste drinkwater uit de kraan in Spanje?

Veel mensen die naar Spanje verhuizen of daar op vakantie komen, vragen zich altijd af of het kraanwater te drinken is. Het antwoord daarop is ja, in 99,3% van heel Spanje is het water uit de kraan gewoon “agua potable” ofwel kraanwater. Het probleem is echter dat het water in de meeste gevallen een smaak en geur heeft van chloor, een bestanddeel dat gebruikt wordt om ervoor te zorgen dat het kraanwater bacterievrij is. Maar waar in Spanje komt het beste drinkwater uit de kraan?

Veel Madrilenen beweren dat ze het beste kraanwater van Spanje hebben. Volgens een onderzoek van de Consumentenbond OCU is dit echter niet het geval. OCU heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het kraanwater in 62 Spaanse gemeenten. In 36 gemeenten was het water goed en in 19 gemeenten was het water uitstekend. 

Het water werd beoordeeld op basis van verschillende criteria, zoals de behandeling om het water drinkbaar te maken en de kwaliteit van de installaties. In zeven gemeenten werd verontreiniging in het water aangetroffen.

Volgens de Consumentenbond kiest 30% van de Spanjaarden ervoor om geen kraanwater te drinken. Dit komt doordat veel mensen het kraanwater als gevaar voor de gezondheid beschouwen. Het verminderen van de consumptie van flessenwater zou een jaarlijkse besparing van meer dan 600 miljoen euro voor huishoudens betekenen, naast een bijdrage aan de vermindering van het gebruik van plastic.

In Spanje zijn er enkele steden met kraanwater van zeer hoge kwaliteit. Burgos (Castilië en León) staat op de eerste plaats, met water dat laag is in mineralen en volledig vrij van kalk. Dit maakt het water zeer zacht en veilig om te drinken. San Sebastián (Baskenland) biedt ook kraanwater van hoge kwaliteit, met een zeer lichte mineralisatie. Las Palmas (Gran Canaria), dat op een eiland ligt, heeft ook kraanwater van hoge kwaliteit.

In Spanje zijn er enkele plaatsen met kraanwater van onvoldoende kwaliteit. In Lebana (Cantabrië) is E. coli aangetroffen, wat duidt op fecale vervuiling. In Ciudad Real (Castilla-La Mancha) zijn trihalomethanen aangetroffen in een concentratie die dicht bij de grens ligt. In Barcelona (Catalonië), Huelva (Andalusië) en Logroño (La Rioja) is een hoge concentratie aerobe micro-organismen aangetroffen, wat duidt op onvoldoende ontsmetting.

Ga naar de inhoud