Heeft Mercadona met de biologisch afbreekbare vochtige wc-doekjes een gat in de markt gevonden?

Supermarktketen Mercadona is 11,4 miljard euro waard
Beeld: Mercadona.es
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Ibiza, Murcia en Valencia zijn slechts enkele plaatsen waar de rioolpompen en waterzuiveringsinstallaties flink te lijden hebben met de vochtige wc-doekjes die in het riool terechtkomen. Op de verpakkingen van deze producten is weliswaar vaak te lezen dat dit frisse en geurige wc papier gewoon door te spoelen is in het toilet maar de realiteit is anders. Dat is deze week weer gebleken op het eiland Ibiza waar de rotsen bezaaid waren met vochtige wc-doekjes. De Spaanse supermarkt Mercadona heeft al een aantal maanden de oplossing in de schappen liggen … of niet.

Alle supermarkten in Spanje hebben tegenwoordig vochtige wc-doekjes die veelvuldig gekocht worden waardoor de rioleringen steeds voller worden met dit wc papier wat niet zo makkelijk of helemaal niet afbreekt in water. Gewoon wc papier is vele malen dunner en uit puur papier gemaakt wat in water oplost. Vochtige wc-doekjes zijn van een dikker materiaal gemaakt, is niet zo makkelijk door te scheuren en lost niet of niet zo snel op in water. Datzelfde geldt ook voor de billendoekjes voor baby’s die veelvuldig door het toilet worden weggespoeld met alle gevolgen van dien.

Niet alleen de Spaanse rioolzuiveringsinstallaties en waterpompen hebben te maken met de problemen van de vochtige wc-doekjes maar ook appartementencomplexen, kantoorgebouwen en private woningen waar de afvoer verstopt raakt na het teveel gebruiken van vochtige wc-doekjes. Zo waren er de laatste maanden al problemen in Valencia, Murcia en vorige week op het eiland Ibiza. Dat zijn echter de gevallen die de kranten hebben gehaald maar dat geeft niet aan dat er veel meer problemen zijn in Spanje.

Biologisch afbreekbaar

Mercadona heeft in mei van dit jaar het nieuwe “Papel Higiénico Húmedo WC” van het eigen merk Bosque Verde in de handel gebracht. Dat vochtige wc papier is volgens de fabrikant Ubesol anders dan alle andere wc-doekjes omdat hun doekjes gemaakt zijn van een innovatief biologisch afbreekbare stof waardoor het wc papier na aanraking met water kruimelig wordt en sneller oplost. Maar is het wc papier bestaande uit 100% vezels van natuurlijke oorsprong welke biologisch afbreekbaar is wel de oplossing? Mag dat wc papier, zoals op het pakje staat aangegeven, wel zomaar in het toilet worden gegooid?

Het antwoord is nee … en ja. Dat wil zeggen, nee want het biologisch afbreekbaar wc papier duurt er heel lang over om in water op te lossen maar de waterzuiveringsinstallaties hebben er nog steeds moeite mee en ja, want uiteindelijk is dit vochtige wc papier wel beter voor het milieu omdat het uiteindelijk in het water oplost. Daarnaast menen kopers van deze doekjes dat ze “beter” zijn voor het milieu wat eigenlijk misleidend is want op dezelfde verpakking staat dat er niet meer dan twee doekjes in het toilet tegelijk mogen worden doorgespoeld en dat dit dient te gebeuren met de grootste lading water. Sommige testers in Spanje hebben geprobeerd de doekjes in water op te lossen maar dat ging of niet of dat duurde veel te lang.

Doorspoelen

Er wordt over het algemeen dan ook aangeraden om gebruikte vochtige wc-doekjes en billendoekjes voor baby’s niet in het toilet te gooien en door te trekken maar in een afvalbakje naast het toilet te doen. Dat geldt ook voor die doekjes (zoals die van Mercadona) waar op staat dat het doorspoelen wel kan, iets wat aangegeven staat met een etiket op de verpakking.

Problemen

Vochtig wc papier is een stuk dikker en steviger dan gewoon, droog wc papier. Zo is gewoon wc papier makkelijk door te scheuren, maar is dit lastig met het vochtige toiletpapier. De rioolpompen en filters kunnen deze doekjes niet goed verwerken. Door verstopte buizen en vastgelopen rioolpompen kunnen overstromingen ontstaan en afvalwater kan de natuur en zee in stromen. Daarnaast kan ook de riolering onder de eigen woning verstopt raken waarna dit verholpen dient te worden wat een moeilijk, vies en duur karwei is.

Vochtige doekjes die bedoeld zijn voor babybillen of het verwijderen van make-up horen dus echt niet thuis in het toilet, deze kunnen niet worden verwerkt in de rioolsystemen en zuiveringsinstallaties. Vochtig toiletpapier zou de wc in kunnen, maar dat dient met mate te gebeuren. Al wordt aangegeven dat deze oplosbaar zijn, lossen ze niet snel genoeg op.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.