Krijgen de grote steden in Spanje ook te maken met tol?

Krijgen de grote steden in Spanje ook te maken met tol?
Beeld: Stadstol in Londen / 123rf

Krijgen de grote steden in Spanje ook te maken met tol?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het Spaanse Ministerie voor Ecologische Transitie heeft in een intern document een idee geopperd om in de lijn van grote steden zoals Londen, Milaan en Stockholm ook in Spanje bij diverse grote steden een stadstol in te voeren. Het gaat nog slechts om een idee wat op papier staat en waar nog niet over gediscussieerd wordt en ook nog niet op de politieke agenda staat.

Zoals bekend wil de Spaanse regering in 2024 tolvignetten gaan invoeren voor alle grote snelwegen in het land, iets waar we HIER al over hebben geschreven. De tolvignetten zijn een tijdelijk systeem omdat later een kilometerheffing moet worden ingevoerd in Spanje. Maar nu blijkt dat er ook een idee is om bij grote steden in Spanje een tol te gaan vragen.

In Londen gebeurt dat al met de ‘Congestion Charge’ van 12,50 Britse pond (bijna 15 euro) per dag (tussen 7-22 uur), een bedrag wat volgens Spaanse begrippen veel te hoog is. Maar een stadstol gaat uit van het principe ‘wie vervuilt, betaalt’. Het is niet bekend of het gaat om een stadstol voor de hele stad of slechts delen daarvan zoals het centrum.

De inkomsten van deze stadstol moeten daarna gebruikt worden voor duurzame investeringen. De stadstol volgt na de eis dat Spaanse steden met meer dan 50.000 inwoners lage-emissiezones moeten invoeren vanaf 2023.

Londen, Stockholm, Milaan of Göteborg zijn steden die al jarenlang te maken hebben met een stadstol waar wordt betaald om de stad binnen te mogen komen met een auto. Uit een onderzoek in deze steden is gebleken dat de verkeerscongestie met 12% tot 34% daalde en het gebruik van het openbaar vervoer met 5,6% steeg.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.