Search
menu
Search

De opkomst van koffieketen Starbucks in Spanje behalve in deze regio’s

De opkomst van koffieketen Starbucks in Spanje behalve in deze regio's
Beeld: via canva.com

De opkomst van koffieketen Starbucks in Spanje behalve in deze regio’s

Spanje, het land van tapas, paella en sangria, maar ook een goede kop koffie zoals de cortado, carajillo en café con leche. En daar speelt Starbucks handig op in. In dit artikel zullen we kijken naar de geschiedenis van Starbucks, hoe het zijn weg heeft gevonden naar Spanje en waarom het zo’n succes is geworden. Maar er is ook een verrassend feit: er zijn drie regio’s in Spanje waar je geen Starbucks kunt vinden. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel verder!

Starbucks is een internationale keten van cafés die werd opgericht in 1971 in Seattle, Verenigde Staten. Het was geïnspireerd door de naam van de bootsman van het schip Pequoq uit de roman Moby Dick, geschreven door Herman Melville. De oprichters, Jerry Baldwin, Zev Siegl en Gordon Bowker, waren geïnspireerd door het succes van een Nederlands-Amerikaanse ondernemer, die een zeer succesvolle koffiebedrijf had opgericht in Californië.

Enkele jaren later, na de toetreding van Howard Schultz tot het bedrijf, zou een beslissend moment in de geschiedenis van Starbucks volgen. Schultz reisde in 1983 naar Italië en was gefascineerd door de cultuur van koffie en cafés als ontmoetingsplaatsen en plekken voor gesprekken. Hij besloot een soortgelijk concept te creëren in zijn eigen land en het vervolgens uit te breiden over de hele wereld. Tegenwoordig heeft Starbucks Corporation meer dan 33.000 cafés in 83 landen en is het daarmee ’s werelds grootste koffieketen geworden.

Eerste opening in Spanje in 2002

In 2002 kwam Starbucks naar Spanje, onder leiding van Grupo VIPS dat de exclusieve licentie heeft om het merk in het land te exploiteren. Het eerste café werd geopend in Madrid in het voorjaar van 2002, in de wijk Salamanca. Dit was een strategische keuze, omdat dit gebied bekend staat als een chique en kosmopolitische buurt, waar veel toeristen en zakenmensen komen. Het succes van deze eerste vestiging leidde tot verdere uitbreiding in andere grote steden zoals Barcelona, Valencia en Sevilla. Inmiddels zijn er meer dan 160 Starbucks-vestigingen in 14 autonome regio’s (o.a. 46 in Madrid, 30 in Catalonië en 16 in Andalusië) verspreid over heel Spanje.

Drie regio’s zonder Starbucks

Starbucks is echter niet in alle autonome regio’s van Spanje vertegenwoordigd. In Navarra, La Rioja en Extremadura zijn er geen Starbucks-vestigingen. Deze regio’s hebben wel andere koffie– en theeopties, zoals lokale of nationale merken.

Mogelijke redenen voor het ontbreken van Starbucks in deze regio’s:

  • Bevolking: De bevolkingsdichtheid in deze regio’s is relatief laag. Dit kan Starbucks minder aantrekkelijk maken om hier een vestiging te openen.
  • Inkomensniveau: Het inkomensniveau in deze regio’s is gemiddeld lager dan in andere delen van Spanje. Dit kan ook een rol spelen bij de beslissing van Starbucks om hier niet te investeren.
  • Concurrentie: In deze regio’s zijn er al veel andere koffiezaken, zowel lokale als internationale. Dit kan Starbucks het moeilijk maken om een voet aan de grond te krijgen.
  • Consumentenvoorkeuren: De consumenten in deze regio’s geven wellicht de voorkeur aan andere soorten instellingen, zoals traditionele cafés of bars.
Ga naar de inhoud