De stad Málaga waar alles mogelijk is, zelfs een wolkenkrabber-hotel in de haven

De stad Málaga waar alles mogelijk is, zelfs een wolkenkrabber-hotel in de haven
Beeld: Estudio Seguí / web

De stad Málaga waar alles mogelijk is, zelfs een wolkenkrabber-hotel in de haven

Welkom in Málaga, de prachtige stad aan de Spaanse kust die bekend staat om haar zon, strand en cultuur. Maar deze keer hebben we het niet over de beroemde musea of tapasbars, maar over een ander opvallend onderwerp: de controversiële beslissing om een wolkenkrabber of ‘rascacielos’ te bouwen in de haven of ‘bahía’ van Málaga. Ja, je leest het goed, een wolkenkrabber in de haven van de stad. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? En wat zijn de gevolgen voor de stad en haar inwoners? Laten we eens een kijkje nemen naar dit spraakmakende project.

Het begon allemaal acht jaar geleden, toen investeerders uit Qatar het idee opperden om een luxe hotel te bouwen in de haven van Málaga. Het stadsbestuur was meteen enthousiast en zag dit als een kans om de economie van de stad een boost te geven. Echter, er was één groot probleem: volgens de wet was het verboden om een hotel te bouwen op grond die eigendom was van de havenautoriteit. Dit was vastgelegd in de Ley de Puertos del Estado y de la Marina Mercante (wet op de havens en de koopvaardij).

Maar zoals ze zeggen, waar een wil is, is een weg. Het stadsbestuur, onder leiding van de ervaren burgemeester Francisco de la Torre Prados (sinds 2000), vond een manier om dit obstakel te omzeilen door gebruik te maken van een clausule in de wet. Deze clausule stelt dat het verbod op het bouwen van hotels op havenland kan worden opgeheven als er een “algemeen belang” (interés general) kan worden aangetoond. Dit betekent dat het stadsbestuur moet aantonen dat de bouw van dit hotel voordelen zal opleveren voor de stad en haar inwoners.

Meer voor- dan nadelen?

En dat is precies wat ze hebben gedaan. Het stadsbestuur heeft een lijst opgesteld met alle mogelijke voordelen die de bouw van dit hotel met zich mee zou brengen. Zo beweren ze dat het project goed is voor de werkgelegenheid, toerisme en de economie van de stad. Ook zouden de investeerders verplicht zijn om een deel van de winst te investeren in sociale projecten in Málaga. Klinkt allemaal heel mooi, toch? Maar niet iedereen is overtuigd.

De oppositiepartijen en verschillende milieuorganisaties zijn fel tegen de bouw van dit hotel. Zij geloven dat het project meer nadelen dan voordelen zal opleveren. Zo maken ze zich zorgen over de impact op het milieu, de drukte in de haven en de mogelijke verstoring van het uitzicht op zee. Bovendien zijn ze van mening dat er al genoeg hotels zijn in Málaga en dat er geen behoefte is aan nog een luxe hotel.

Een ander punt van kritiek is dat de havenautoriteit, die verantwoordelijk is voor het beheer van de haven, nu ineens optreedt als projectontwikkelaar. Dit is een taak die normaal gesproken wordt uitgevoerd door particuliere bedrijven. De vraag is dan ook waarom de havenautoriteit deze rol op zich neemt en of dit wel binnen hun takenpakket valt.

Deze kritiek wordt versterkt door het feit dat de havenautoriteit niet bekend staat om haar expertise op het gebied van projectontwikkeling. Het is dan ook de vraag of zij wel in staat zijn om dit project tot een succes te maken. Maar ondanks alle kritiek lijkt het stadsbestuur vastbesloten om door te zetten met de bouw van het hotel.

Centrale overheid

Maar voordat de bouw kan beginnen, moet er nog één belangrijke stap worden genomen: de goedkeuring van de centrale overheid. Zoals eerder vermeld, is het volgens de wet verboden om een hotel te bouwen op havenland. Om dit verbod op te heffen, moet de centrale overheid toestemming geven. En dit is waar het interessant wordt.

Een soortgelijke situatie heeft zich namelijk voorgedaan in de stad Valencia. Daar wilde de havenautoriteit ook een hotel bouwen op grond die eigendom was van de haven. Net als in Málaga werd er een beroep gedaan op de clausule van “algemeen belang”. Echter, in dit geval besloot de rechter dat er geen sprake was van algemeen belang en dat het verbod op het bouwen van hotels op havenland in stand moest blijven. Dit zou een belangrijk precedent kunnen zijn voor de zaak in Málaga.

De gevolgen voor de stad

Als de centrale overheid besluit om het verbod op te heffen en de bouw van het hotel toe te staan, zal dit grote gevolgen hebben voor de stad. Ten eerste zal het uitzicht op zee drastisch veranderen. In plaats van een prachtig uitzicht op de baai, zullen inwoners en toeristen nu uitkijken op een gigantische wolkenkrabber. Dit kan ook gevolgen hebben voor het toerisme, aangezien veel mensen juist naar Málaga komen voor haar pittoreske kustlijn.

Daarnaast zal de bouw van het hotel waarschijnlijk leiden tot meer drukte in de haven. Dit kan overlast veroorzaken voor de omliggende wijken en kan zelfs leiden tot verkeersproblemen. Ook is het nog maar de vraag of het hotel daadwerkelijk zal bijdragen aan de economie van de stad. Het is mogelijk dat de winsten voornamelijk naar de investeerders gaan en niet naar de lokale gemeenschap.

Ga naar de inhoud