Search
menu
Search

Het heerlijke eten van Spanje is meer dan paella en tapas

Het heerlijke eten van Spanje meer dan paella en tapas
Beeld: via canva.com

Het heerlijke eten van Spanje is meer dan paella en tapas

Het heerlijke eten van Spanje is misschien wel een van de grootste trekpleisters van dit prachtige land. Bijna iedereen kent wel de bekende gerechten zoals paella en tapas, maar er is nog zoveel meer te ontdekken op culinair gebied in Spanje. Van de heerlijke verse visgerechten aan de kust tot de smaakvolle stoofschotels in het binnenland, Spanje heeft voor ieder wat wils.

Spanje is een land van contrasten en dit zie je ook terug in de keuken. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten, afhankelijk van de lokale producten en invloeden uit de omringende landen. Zo staat het noorden bekend om zijn heerlijke visgerechten, terwijl het binnenland juist bekend staat om zijn vleesgerechten en stoofschotels. In Andalusië vind je weer veel invloeden uit de Moorse keuken, terwijl Catalonië bekend staat om zijn rijke stoofpotjes en verrassende combinaties van zoet en hartig.

Het noorden: verse vis en zeevruchten

De noordelijke regio’s van Spanje, waaronder Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland, staan bekend om hun verse vis en zeevruchten. Dit komt doordat deze regio’s aan de kust liggen aan de Atlantische Oceaan. Hierdoor is er een overvloed aan verse vis en zeevruchten beschikbaar. Een bekend gerecht uit deze regio is pulpo a la gallega, octopus op Galicische wijze bereid met paprikapoeder en olijfolie. Ook caldeirada, een heerlijke visschotel met verschillende soorten vis en aardappelen, is een specialiteit uit deze regio.

Het binnenland: smaakvolle stoofschotels

Het binnenland van Spanje staat bekend om zijn rijke stoofschotels en vleesgerechten. Door de ligging verder landinwaarts zijn hier minder verse vis en zeevruchten beschikbaar, waardoor vlees een belangrijk onderdeel is van de keuken. Een bekend gerecht uit deze regio is cochinillo, geroosterd speenvarken dat langzaam in de oven wordt gegaard. Ook de beroemde Spaanse ham, jamón serrano, komt uit het binnenland van Spanje.

De invloeden uit andere landen

Spanje heeft door de geschiedenis heen veel invloeden gehad van andere landen en culturen. Deze invloeden zijn ook terug te zien in de keuken. Zo heeft de Arabische cultuur een grote invloed gehad op de keuken van Andalusië, wat resulteert in verrassende combinaties van zoet en hartig. In Catalonië zie je meer invloeden uit de Franse keuken, terwijl in het noorden juist weer veel invloeden uit de keuken van Portugal te vinden zijn.

De invloed van de Arabische cultuur

De Moorse overheersing heeft een grote invloed gehad op de Spaanse keuken, met name in Andalusië. Zo worden er veel zoete gerechten bereid met amandelen en honing, zoals turron en mazapan. Ook worden er veel kruiden gebruikt in de gerechten, zoals kaneel, komijn en saffraan. Een bekend gerecht uit deze regio is patatas bravas, aardappeltjes geserveerd met een pittige tomatensaus en aioli.

De invloed van de Franse keuken in Catalonië

Catalonië is gelegen aan de grens met Frankrijk en hierdoor zijn er veel invloeden te vinden uit de Franse keuken. Zo staan er vaak verrassende combinaties van zoet en hartig op het menu en worden er veel kruiden gebruikt in de gerechten. Een bekend voorbeeld hiervan is crema catalana, een dessert vergelijkbaar met crème brûlée, maar dan met een vleugje citroen en kaneel.

Tips voor het ontdekken van de Spaanse keuken

Als je naar Spanje gaat, wil je natuurlijk optimaal genieten van al het heerlijke eten dat dit land te bieden heeft. Hieronder geven we je een aantal tips om de Spaanse keuken beter te leren kennen en te genieten van al het lekkers dat Spanje te bieden heeft.

Zoals eerder genoemd heeft elke regio in Spanje zijn eigen specialiteiten. Probeer dus niet alleen de bekende gerechten uit de toeristische gebieden, maar ga ook op zoek naar lokale gerechten uit verschillende regio’s. Dit zal je een veel betere indruk geven van de diversiteit van de Spaanse keuken.

Tapas zijn kleine hapjes die geserveerd worden bij de borrel. In de meeste Spanjaarden eten ze echter ook als lunch of avondeten door verschillende tapas te combineren tot een volledige maaltijd. Dit is een leuke manier om verschillende gerechten te proberen en zo de Spaanse keuken nog beter te leren kennen.

Een bezoek aan de lokale markt is een must voor iedere foodie. Hier vind je de verste en lokale producten, zoals groenten, fruit en vleeswaren. Ook kun je vaak ter plekke proeven van de verschillende specialiteiten. Een unieke ervaring die je smaakpapillen zeker zal verrassen.

Ga naar de inhoud