Search
menu
Search

Kerstmis is een tijd van eenzaamheid voor meer dan twee miljoen senioren in Spanje

Kerstmis is een tijd van eenzaamheid voor meer dan twee miljoen senioren in Spanje
Beeld: via canva.com

Kerstmis is een tijd van eenzaamheid voor meer dan twee miljoen senioren in Spanje

De feestdagen staan bekend als een tijd van samenzijn, familie en gezelligheid. Maar voor meer dan twee miljoen senioren in Spanje is dit niet het geval. Volgens het Spaanse Statistiekbureau (INE) leven ze alleen en voelen 68% van hen zich eenzaam. Dit maakt de feestdagen een moeilijke tijd voor deze groep, die vaak al kwetsbaar is.

Het is schokkend om te beseffen dat meer dan twee miljoen senioren in Spanje alleen wonen. Dit betekent dat ongeveer 25% van de bevolking van 65 jaar en ouder geen partner of familie heeft om de feestdagen mee door te brengen. Deze eenzaamheid wordt nog verergerd door het feit dat veel senioren ook geen vrienden of kennissen hebben om op terug te vallen. Dit blijkt uit een onderzoek van het INE waaruit blijkt dat 40% van de alleenstaande senioren geen sociale contacten heeft.

Deze eenzaamheid heeft een grote impact op het welzijn van senioren, vooral tijdens de feestdagen. Carina Cinalli Ramírez, psycholoog en vicevoorzitter van de Asociación Española de Psicogerontología, legt uit: “Het kan leiden tot gevoelens van leegte, verdriet, demotivatie, een lage eigenwaarde, verminderde zelfzorg, een gevoel van gebrek aan controle over het leven. Dit kan allemaal een negatieve invloed hebben op de fysieke, mentale en cognitieve kwetsbaarheid van de persoon en dus ook op hun kwaliteit van leven.”

Kerstmis is een tijd waarin familie en vrienden samenkomen en dit kan voor alleenstaande senioren extra pijnlijk zijn. Ze worden geconfronteerd met het gemis van dierbaren en voelen zich nog meer geïsoleerd en eenzaam. Bovendien worden ze vaak geconfronteerd met de verwachtingen van de maatschappij om deze dagen door te brengen met geliefden, waardoor ze zich nog meer buitengesloten kunnen voelen.

Oorzaken van eenzaamheid onder senioren

Een belangrijke oorzaak van eenzaamheid onder senioren is het verlies van dierbaren. Naarmate we ouder worden, verliezen we steeds meer mensen om ons heen, zoals onze partner, vrienden en familieleden. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en isolatie, vooral tijdens de feestdagen wanneer we ons extra bewust zijn van hun afwezigheid.

Veel senioren hebben te maken met fysieke beperkingen die het moeilijker maken om deel te nemen aan sociale activiteiten. Dit kan leiden tot eenzaamheid en isolatie, vooral tijdens de feestdagen wanneer er veel evenementen en bijeenkomsten plaatsvinden. Het kan ook leiden tot gevoelens van nutteloosheid en afhankelijkheid, wat de eenzaamheid nog verder kan vergroten.

De technologie heeft ons leven op vele manieren verbeterd, maar voor sommige senioren kan het ook een barrière vormen. Veel ouderen hebben moeite met het gebruik van computers en smartphones, waardoor ze zich buitengesloten kunnen voelen van de digitale wereld waarin veel sociale interacties tegenwoordig plaatsvinden. Dit kan leiden tot eenzaamheid en isolatie, vooral tijdens de feestdagen wanneer veel mensen via sociale media contact houden met vrienden en familie.

Oplossingen voor eenzaamheid onder senioren

Een manier om eenzaamheid onder senioren tijdens Kerstmis te verminderen, is door vrijwilligerswerk te doen. Dit kan hen helpen om zich nuttig te voelen en tegelijkertijd in contact te komen met andere mensen. Er zijn verschillende organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden tijdens de feestdagen, zoals het bezorgen van maaltijden aan ouderen of het organiseren van kerstfeesten in verzorgingstehuizen.

Buurtinitiatieven kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het verminderen van eenzaamheid onder senioren tijdens Kerstmis. Dit kan variëren van het organiseren van een kerstdiner voor alleenstaande senioren tot het opzetten van een buddy-systeem waarbij jongere buurtbewoners regelmatig contact houden met oudere buurtbewoners.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat senioren niet buitengesloten worden van de digitale wereld. Dit kan bereikt worden door het organiseren van workshops en cursussen waarin senioren leren hoe ze computers en smartphones kunnen gebruiken. Dit zal hen helpen om in contact te blijven met vrienden en familie, vooral tijdens de feestdagen.

eenzaamheid
Eenzaamheid onder ouderen is een groeiend probleem in Spanje
Eenzaamheid onder ouderen is een ernstig probleem dat een negatieve impact kan hebben op de kwaliteit van leven in Spanje, maar er zijn een aantal maatregelen die genomen kunnen worden.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud