Search
menu
Search

Geen 500-eurobiljetten meer in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Geen 500-eurobiljetten meer in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds deze zondag 27 januari (2019) worden er door de Spaanse Bank geen 500-eurobiljetten meer in omloop gebracht. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de 500-eurobiljetten niet meer geldig zijn want ze blijven gewoon een geldig betaalmiddel, er worden alleen geen nieuwe 500-eurobiljetten meet gedrukt en in roulatie gebracht.

Omdat de 500-eurobiljetten als “crimineel betaalmiddel” gezien worden binnen de EU heeft men in 2016 reeds besloten in 2019 te stoppen met de 500-eurobiljetten die in Spanje ook wel “binladen” genoemd werden. Dat wil zeggen, vanaf dit jaar worden er geen 500-eurobiljetten meer bijgedrukt en uitgebracht maar blijven de biljetten die in omloop zijn nog wel geldig.

Er is binnen de EU nu voor zo’n 300 miljard aan 500-eurobiljetten in omloop, dat is zo’n 30% van al het contante euro geld. Binnen Spanje zijn er nog 15,5 miljard euro aan 500-eurobiljetten in omloop, ongeveer 520 miljoen biljetten.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Waar zijn de 500 euro biljetten in Spanje?[/su_note]

Spanje is het EU-land waar nog steeds de meeste 500-eurobiljetten te vinden zijn, dit terwijl deze biljetten nu niet echt de meest gebruikelijke en meest geziene zijn in de Spaanse winkels.

De afgelopen jaren en sinds de strengere controles op het gebruik van de 500-eurobiljetten wat betreft zwart geld en fraude worden deze eurobiljetten steeds minder gebruikt door de Spanjaarden. De Spaanse belastingdienst moet sinds enkele jaren op de hoogte gebracht worden wanneer er voor een bedrag van meer dan 3.000 euro met 500-eurobiljetten betaald wordt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?