Geen 500-eurobiljetten meer in Spanje

Geen 500-eurobiljetten meer in Spanje
Beeld: Pixabay

Geen 500-eurobiljetten meer in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds deze zondag 27 januari (2019) worden er door de Spaanse Bank geen 500-eurobiljetten meer in omloop gebracht. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de 500-eurobiljetten niet meer geldig zijn want ze blijven gewoon een geldig betaalmiddel, er worden alleen geen nieuwe 500-eurobiljetten meet gedrukt en in roulatie gebracht.

Omdat de 500-eurobiljetten als “crimineel betaalmiddel” gezien worden binnen de EU heeft men in 2016 reeds besloten in 2019 te stoppen met de 500-eurobiljetten die in Spanje ook wel “binladen” genoemd werden. Dat wil zeggen, vanaf dit jaar worden er geen 500-eurobiljetten meer bijgedrukt en uitgebracht maar blijven de biljetten die in omloop zijn nog wel geldig.

Er is binnen de EU nu voor zo’n 300 miljard aan 500-eurobiljetten in omloop, dat is zo’n 30% van al het contante euro geld. Binnen Spanje zijn er nog 15,5 miljard euro aan 500-eurobiljetten in omloop, ongeveer 520 miljoen biljetten.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Waar zijn de 500 euro biljetten in Spanje?[/su_note]

Spanje is het EU-land waar nog steeds de meeste 500-eurobiljetten te vinden zijn, dit terwijl deze biljetten nu niet echt de meest gebruikelijke en meest geziene zijn in de Spaanse winkels.

De afgelopen jaren en sinds de strengere controles op het gebruik van de 500-eurobiljetten wat betreft zwart geld en fraude worden deze eurobiljetten steeds minder gebruikt door de Spanjaarden. De Spaanse belastingdienst moet sinds enkele jaren op de hoogte gebracht worden wanneer er voor een bedrag van meer dan 3.000 euro met 500-eurobiljetten betaald wordt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.