Geen 500-eurobiljetten meer in Spanje

Geen 500-eurobiljetten meer in Spanje
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Sinds deze zondag 27 januari (2019) worden er door de Spaanse Bank geen 500-eurobiljetten meer in omloop gebracht. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de 500-eurobiljetten niet meer geldig zijn want ze blijven gewoon een geldig betaalmiddel, er worden alleen geen nieuwe 500-eurobiljetten meet gedrukt en in roulatie gebracht.

Omdat de 500-eurobiljetten als “crimineel betaalmiddel” gezien worden binnen de EU heeft men in 2016 reeds besloten in 2019 te stoppen met de 500-eurobiljetten die in Spanje ook wel “binladen” genoemd werden. Dat wil zeggen, vanaf dit jaar worden er geen 500-eurobiljetten meer bijgedrukt en uitgebracht maar blijven de biljetten die in omloop zijn nog wel geldig.

Er is binnen de EU nu voor zo’n 300 miljard aan 500-eurobiljetten in omloop, dat is zo’n 30% van al het contante euro geld. Binnen Spanje zijn er nog 15,5 miljard euro aan 500-eurobiljetten in omloop, ongeveer 520 miljoen biljetten.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Waar zijn de 500 euro biljetten in Spanje?[/su_note]

Spanje is het EU-land waar nog steeds de meeste 500-eurobiljetten te vinden zijn, dit terwijl deze biljetten nu niet echt de meest gebruikelijke en meest geziene zijn in de Spaanse winkels.

De afgelopen jaren en sinds de strengere controles op het gebruik van de 500-eurobiljetten wat betreft zwart geld en fraude worden deze eurobiljetten steeds minder gebruikt door de Spanjaarden. De Spaanse belastingdienst moet sinds enkele jaren op de hoogte gebracht worden wanneer er voor een bedrag van meer dan 3.000 euro met 500-eurobiljetten betaald wordt.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
8 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Wizza ja de duizend ( 1000 gld ) biljet het rooitje kon je gewoon mee betalen niets
mis mee, toen al ook niet zo geliefd maar bij de marcadona kan je nog steeds met
500 euro betalen en ze controleren het ook niet ze hebben geen controle apparatuur voor alle biljetten regelmatig gezien van de klanten die voor mij in de winkel waren, maar betalen met een kaart vinden wij toch makkelijker

Hier kon ik een tijd terug nergens terrecht met een 200 euro biljet uiteindelijk bij de carrefour kon ik hem inwisselen.

Nooit geen probleem gehad in Spanje als ik met een 200 euro biljet betaalde

Waarom hebben ze deze dan ooit gedrukt nu moet ik mijn kelder weer gaan opkuisen : )

In de Verenigde Staten moest je vroeger, misschien nog steeds, je identiteitskaart tonen en werd ze afgeschreven als je met 100 dollar betaalde, waarom kan dit in Europa niet?

Komt omdat ze in de Verenigde Staten niet te vertrouwen zijn , kom op zeg , het is een wettig betaalmiddel en controle freaks zijn er al genoeg in de wereld …

Vroeger als je in Nederland met een 1000 gulden biljet kwam, keek men even of er een watermerk in zat en kon je er mee betalen. Dat was dus eigenlijk een 450 euro biljet. Nu word je al als crimineel behandeld in Nederland als je met een 200 euro biljet komt (wat dus eigenlijk maar 440 gulden was) Kortgeleden nog in Nederland kon ik er zo goed als nergens mee betalen. Gelukkig kan dat in Spanje nog wel. Wat een gezeur!

Zelfde verhaal in België

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.