Inwoners Granada vluchten de straat op vanwege nieuwe aardbevingen

Inwoners Granada vluchten de straat op vanwege nieuwe aardbevingen
Beeld: 123rf

Inwoners Granada vluchten de straat op vanwege nieuwe aardbevingen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GRANADA – Dinsdagavond hebben de inwoners van verschillende delen van Granada opnieuw te maken gehad met zes grotere aardbevingen met krachten tussen de 2,7 en 4,3 op de schaal van Richter. De schrik zit er goed in bij de inwoners van de provincie Granada nadat de aardbeving van het afgelopen weekend voor veel schade, diverse gewonden en verontrustende videobeelden op de sociale media opleverden. Dinsdagavond ‘vluchten’ veel inwoners ondanks de avondklok de straat op uit angst voor schade of erger in hun woningen.

Het rommelt behoorlijk in de provincie Granada waar sinds afgelopen zaterdag al meer dan 172 aardbevingen van verschillende krachten zijn gemeten. Afgelopen zaterdag werd de voorlopig zwaarste aardbeving geregistreerd met een kracht van 4,4 op de schaal van Richter met als epicentrum Santa Fe, op circa 14 km afstand van de stad Granada. Die aardbeving zorgde voor paniek bij veel inwoners en er werd melding gedaan van schade en gewonden zoals we HIER al schreven.

Vóór die aardbeving van 4,4 op zaterdag hadden er al tientallen kleinere aardbevingen plaatsgevonden en na zaterdag is het blijven beven in de provincie. In de meeste gevallen gaat het om lichte aardschokken die niet boven de 2 op de schaal van Richter komen met enkele uitschieters.

Dat gebeurde ook op dinsdagavond toen er twee zwaardere aardbevingen geregistreerd werden in slechts 15 minuten tijd met krachten van 4,2 en 4,3 op de schaal van Richter.

Er werden aardbevingen geregistreerd op een diepte van vijf kilometer in Santa Fe met een kracht van 4.2 om 22.54 uur, een van 3.5 om 23.00 uur, een van 3.3 om 22.57 uur en een op een kilometer diepte in Atarfe van 2,7 om 22.40 uur. Er werd een andere aardbeving geregistreerd van 4.2 met als epicentrum Cullar Vega om 22.44 uur. Behalve in de provincie Granada zijn deze aardbevingen ook gevoeld in de provincies Córdoba, Málaga en Jaén.

Vanwege de aanhoudende en in sommige gevallen zwaardere aardbevingen, besloten veel mensen de woningen te verlaten en, ondanks de avondklok, de veiligheid van straat op te zoeken. Ondertussen roepen de autoriteiten op tot kalmte en geen paniek.

Volgens het Spaanse Geografische Instituut (IGN) zijn er sinds 1 december 2020 meer dan 400 aardbevingen en aardschokken geregistreerd ten noordwesten van de stad Granada. Hoofdzakelijk in en rond de gemeenten Santa Fe, Atarfe, Cullar Vega en Pinos Puente.

terre
Beeld: IGN

Pre-alarmfase

In Granada is de ‘preemergencia’ afgekondigd, een pre-alarmfase vanwege de seismische bewegingen in de provincie Granada. Men maakt zich bij de regionale overheid zorgen vanwege de enorme hoeveelheid aardschokken en aardbevingen die op sommige plaatsen schade hebben veroorzaakt maar meer nog paniek bij de bewoners van de omgeving.

Al jaren waarschuwt met ervoor dat er net zo’n zware aardbeving (terremoto) als in het jaar 1884 in Arenas del Rey (Granada) plaats zou kunnen vinden. Toen vielen er 900 doden en meer dan 2.000 gewonden bij een beving van 6,7 op de Richter schaal. In 1829 vond er in Torrevieja (Alicante) een beving plaats van 6,9 op de schaal van Richter met 400 doden als gevolg.

Volgens de geleerden vindt er elke 70 jaar een grote aardbeving plaats in Spanje dus zou dit in de nabije toekomst wel eens voor kunnen komen. De meest recente grote beving vond plaats op 11 mei 2011 in Lorca (Murcia) die voor veel materiële schade en zelfs 9 doden en meer dan 300 gewonden zorgde.

Ga naar de inhoud