Search
menu
Search

H&M kondigt sluiting van 28 winkels en ontslag van 588 werknemers aan in Spanje

H&M kondigt sluiting van 28 winkels en ontslag van 588 werknemers aan in Spanje
Beeld: via 123rf

H&M kondigt sluiting van 28 winkels en ontslag van 588 werknemers aan in Spanje

H&M heeft onlangs een collectieve ontslagprocedure (Spaans: ERE) aangekondigd op organisatorische, productieve en economische gronden, die van invloed zal zijn op 28 winkels en 588 van de bijna 4.000 werknemers van het bedrijf in Spanje. Dit hebben vakbonden CCOO en UGT vrijdag gemeld. Het Zweedse modemerk H&M is een van de grootste ketens van kledingwinkels ter wereld, met duizenden vestigingen over de hele wereld. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren echter een aantal ingrijpende maatregelen moeten nemen.

De aangekondigde sluiting van 28 H&M vestigingen in Spanje is onderdeel van een groter plan van het bedrijf om zijn winkelportfolio wereldwijd te ‘optimaliseren’. In 2022 sloot H&M al 336 winkels, ongeveer de helft daarvan in Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne Er werden in 2021 ook in Spanje 30 winkels gesloten waardoor 1.100 werknemers zonder baan kwamen te zitten, zoals we HIER schreven.

H&M benadrukt dat het altijd een prioriteit is geweest om winkels op de juiste en relevante locaties voor klanten te hebben. Daarom worden de winkelportefeuilles voortdurend beoordeeld en verbeterd om ze in lijn te brengen met de algehele bedrijfsstrategie. Het doel is om aan de verwachtingen van klanten te voldoen.

De geplande sluitingen in Spanje passen in die strategie, al vinden de vakbonden de maatregel te rigoureus. Zij menen dat er oplossingen gevonden kunnen worden zonder banen te schrappen. H&M belooft nauw samen te werken met de vakbonden en de kwestie met het grootste respect te behandelen.

De sluiting van de 28 winkels en het collectieve ontslag zal grote gevolgen hebben voor bijna 600 H&M medewerkers in Spanje. Zij verliezen hun baan in een sector die al zwaar getroffen is door eerdere ontslaggolven bij het bedrijf.

In 2021 vond al een grootschalig ontslagproces plaats bij H&M in Spanje. Daarnaast kampen veel overgebleven winkels met personeelstekorten, wat leidt tot overlading van het aanwezige personeel volgens de vakbonden. Zij riepen H&M eerder al op om oplossingen te vinden voor de hoge werkdruk, in plaats van nu weer banen te schrappen.

H&M geeft aan dat de ingrepen nodig zijn om financieel gezond te blijven in een uitdagende markt. Het bedrijf maakte eind 2022 voorlopige kwartaalcijfers bekend, die een licht herstel lieten zien ten opzichte van eerdere periodes.

De totale omzet over het vierde kwartaal bedroeg € 19,9 miljard, 6% meer dan een jaar eerder. Toch blijft het modeconcern voorzichtig vanwege de economische onzekerheden en uitdagingen waar de sector mee kampt. Het officiële jaarrapport wordt eind deze maand gepubliceerd.

Ga naar de inhoud