Search
menu
Search

Heeft Spaanse olijfolie een houdbaarheidsdatum of niet?

Heeft Spaanse olijfolie een houdbaarheidsdatum of niet?
Beeld: via canva.com

Heeft Spaanse olijfolie een houdbaarheidsdatum of niet?

Olijfolie is een van de meest gebruikte oliën in de Spaanse en wereldkeuken. Het is een 100% natuurlijk product dat door de jaren heen evolueert. Consumenten vragen zich vaak af of olijfolie vervalt en of het nog veilig is om te consumeren na maanden of jaren op de plank te hebben gestaan. Dus, heeft olijfolie een houdbaarheidsdatum?

Olijfolie heeft geen echte verval- of houdbaarheidsdatum. Het is altijd veilig om ‘aceite de oliva’ te consumeren, zelfs jaren nadat het gebotteld is. Echter, naarmate olijfolie ouder wordt, kunnen de smaak en voedingswaarde afnemen.

Er staat daarom een THT-datum (ten minste houdbaar tot) op de verpakking. Dit is de datum tot wanneer de olijfolie zijn optimale smaak en voedingswaarde behoudt. Er zijn ook steeds meer olijfolieproducenten die een botteldatum op de verpakking plaatsen, dat is dus de datum van het vullen van de verpakking. Zo weet de consument ook of de olijfolie ‘vers’ is.

Na de THT-datum kan de smaak van olijfolie ‘platter’ worden. De fruitige, pittige smaken nemen af en de bittere smaak neemt toe. Dit komt door natuurlijke oxidatie. Ook de voedingswaarde, met name het gehalte aan antioxidanten zoals polyfenolen, neemt langzaam af na de THT-datum. Hierdoor heeft olijfolie minder gezondheidsvoordelen.

Andere factoren die van invloed zijn

Naast de THT-datum zijn er meer factoren die bepalen hoe snel olijfolie achteruit gaat, zoals de manier van bewaren, de verpakking en het type olijf dat gebruikt is.

Goed bewaren is cruciaal. Olijfolie moet koel, donker en luchtdicht bewaard worden om oxidatie tegen te gaan. Als olijfolie verkeerd bewaard is, zal de kwaliteit sneller afnemen.

Extra vierge (virgen) olijfolie uit de eerste persing gaat sneller achteruit dan gefilterde olijfolie. Ook is de olijfvariëteit van invloed op de houdbaarheid. Picual olijven bijvoorbeeld leveren een olijfolie op die langer goed blijft.

Een luchtdichte glazen fles met kleine opening beschermt olijfolie het beste. Kartonnen verpakkingen of plastic flessen zijn minder geschikt. Ook is de vulgraad van invloed; hoe voller, hoe beter.

Aanbevolen periode van consumptie

Uit onderzoek blijkt dat de aanbevolen periode van consumptie voor olijfolie, waarin de smaak en voedingswaarde optimaal zijn, ongeveer 9 maanden is na de botteldatum, die dus soms wel en soms niet op de verpakking staat.

Binnen 9 maanden zal een goed gebottelde olijfolie nog steeds dezelfde fruitige, pittige smaak hebben als toen het gebotteld werd. Ook qua voedingswaarde zal er binnen 9 maanden weinig veranderen. Het antioxidantenniveau blijft hoog, zodat de gezondheidsvoordelen behouden blijven.

Ga naar de inhoud