Search
menu
Search

Protest Franse boeren dwingt meer verkeer bij grensovergangen in Huesca

Protest Franse boeren dwingt meer verkeer bij grensovergangen in Huesca
Beeld: via canva.com

Protest Franse boeren dwingt meer verkeer bij grensovergangen in Huesca

De golf van boerenprotesten in Frankrijk, waar verbetering van de arbeidsomstandigheden wordt gevraagd, heeft nu ook gevolgen aan de grens met Spanje. Bij de centrale grensovergangen van Huesca is het verkeer verdrievoudigd. Dat is het gevolg van de wegblokkades die de Franse boeren opwerpen. Op vrijdag was de grootste grensovergang La Junquera (Girona, AP-7) aan de Franse kant gesloten vanwege de boerenprotesten.

Afgelopen woensdag blokkeerden landbouwers de hele of gedeeltelijke A-63 in Bayonne, de A-64 in Pau en Toulouse, de M6 en A47 in Lyon, de A7 in Orange en Montélimar, de A49 in Valence en Grenoble en de A62 in Agen. Wie naar Spanje reist, controleert best zijn route voor vertrek.

Op amper 7 dagen tijd is het verkeer bij de tunnels van Somport en Bielsa in de Pyreneeën van de provincie Huesca (Aragón) verdrievoudigd. Vooral het aantal zware voertuigen is exponentieel toegenomen. In Frankrijk zijn namelijk een aantal hoofdwegen richting de grote overgangen van Irún (Baskenland) en La Junquera (Catalonië) geblokkeerd. Veel chauffeurs rijden daarom uit voorzorg rond door de centrale Pyreneeën.

Tussen 17 en 23 januari passeerden 6.393 voertuigen door de Somport, de week ervoor waren dat er slechts 2.092. Dinsdag reden bijvoorbeeld 371 vrachtwagens Frankrijk binnen, en 308 Spanje binnen.

In Bielsa gaat het rond de tijd van het jaar om ongeveer 50 tot 70 zware voertuigen in beide richtingen. Maandag ging het om 120 voertuigen en dinsdag zelfs al om 180. Het verkeer gaat bijgevolg trager door de tunnel van Bielsa, waar wagens gewoonlijk slechts in één richting tegelijk door kunnen. 

Afgelopen dinsdag kwamen bovendien een vrouw en haar 14-jarige dochter om het leven in het departement Ariége. Een voertuig richting Andorra negeerde daar de blokkade en reed op de massa in.

somport
Somport-grenstunnel in Huesca bestaat 20 jaar met in totaal 8 miljoen voertuigen
De Somport-tunnel die gelegen is in Huesca en tevens de grensovergang is tussen Spanje en Frankrijk, bestaat in 2023 twintig jaar waarbij 8 miljoen voertuigen de tunnel hebben gebruikt en er slechts één (Belgisch) ongeval plaatsvond.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud