Actrice Meryl Streep ontvangt Spaanse ‘Prinses van Asturië-prijs’ voor de Kunsten

Actrice Meryl Streep ontvangt Spaanse ‘Prinses van Asturië-prijs’ voor de Kunsten
Beeld: Dick Thomas Johnson / CC Attribution 2.0 Generic license / wikipedia

Actrice Meryl Streep ontvangt Spaanse ‘Prinses van Asturië-prijs’ voor de Kunsten

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Meryl Streep, de Amerikaanse actrice met een indrukwekkende filmcarrière, zal de ‘Prinses van de Kunsten Prijs 2023’ ontvangen. Dit heeft de organisatie vanuit Oviedo aangekondigd. De prijs erkent Streep als de belangrijkste vertolkster van de film in de afgelopen vijf decennia en beloont haar voor haar rol in tal van meesterwerken. Het jurypanel heeft benadrukt dat de 73-jarige actrice een briljante carrière heeft opgebouwd door de vertolking van rijke en complexe vrouwelijke personages, die uitnodigen tot reflectie en het vormen van de kritische geest van de kijker. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de 43e editie van de Prinses van Asturië Prijs, die in de maand oktober plaatsvindt in het Campoamor Theater in Oviedo.

Meryl Streep is de winnaar van de Prinses van Asturië Prijs voor de Kunsten 2023. De actrice volgt daarmee zangeres Carmen Linares en danseres en choreografe María Páges op, die in 2022 dezelfde onderscheiding ontvingen. In totaal waren er 44 nominaties uit 20 verschillende landen. Streep werd genomineerd door de bekende Spaanse filmregisseur Pedro Almodóvar. De prijs omvat een sculptuur van Joan Miró als symbool van de onderscheiding, een certificaat, een insigne en een geldbedrag van 50.000 euro.

Meryl Streep, geboren als Mary Louise Streep op 22 juni 1949 in Summit (Verenigde Staten), begon op twaalfjarige leeftijd met het bestuderen van zang. Na haar middelbare school periode volgde ze acteerlessen. Vervolgens behaalde ze haar diploma aan het Vassar College en de Yale School of Drama. Ze begon haar carrière in de theaters van New York en acteerde in verschillende Broadway-producties.

Begin jaren tachtig kreeg Meryl Streep haar eerste hoofdrollen in films, waaronder ‘The French Lieutenant’s Woman’ (1981) en ‘Sophie’s Choice’ (1982). Ze wordt beschouwd als een van de grootste hedendaagse actrices en heeft maar liefst drie Oscars gewonnen. Met in totaal 21 nominaties heeft ze het record voor het grootste aantal Oscarnominaties. Daarnaast heeft ze acht Golden Globes, twee BAFTA’s en drie Emmy’s gewonnen.

Meryl Streeps uitgebreide carrière beslaat meer dan vier decennia en omvat opvallende films zoals ‘Kramer vs. Kramer’ (1979), ‘Out of Africa’ (1985), ‘The Bridges of Madison County’ (1995), ‘The Hours’ (2002), ‘The Devil Wears Prada’ (2006), ‘Doubt’ (2008), ‘The Iron Lady’ (2011), ‘The Post’ (2017) en ‘Little Women’ (2019). Haar recentste film is ‘Don’t Look Up’ van Adam McKay uit 2021.

Dit jaar verscheen Meryl Streep op televisie in ‘Extrapolations’ en binnenkort zal ze te zien zijn in het derde seizoen van ‘Only Murders in the Building’ dat op dit moment in productie is. Eerder speelde ze al in andere series zoals ‘Big Little Lies’ (2019), ‘Web Therapy’ (2010) en ‘Holocaust’ (1978). Op het gebied van theater zijn haar opvallende werken ‘Mother Courage and Her Children’ (2006), ‘The Seagull’ (2001), ‘The Cherry Orchard’ (1977) en ‘27 Wagons Full of Cotton’ (1976).

Wat is deze prijs?

De Spaanse “Prinses van Asturië-prijs voor de Kunsten” is een prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan individuen, instellingen of groepen die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de kunsten. De prijs is vernoemd naar de huidige Prinses van Asturië, Leonor, en wordt uitgereikt door de Stichting Prinses van Asturië. De prijs erkent uitmuntendheid in verschillende kunstvormen, waaronder muziek, dans, theater, film, architectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie.

De winnaars van de prijs worden geselecteerd door een internationale jury en ontvangen een geldprijs, een diploma en een sculptuur ontworpen door Joan Miró. De “Prinses van Asturië-prijs voor de Kunsten” is een van de acht categorieën van de Prinses van Asturië-prijzen, die ook categorieën omvat voor wetenschap, sport, sociale wetenschappen, literatuur, communicatie en geesteswetenschappen, internationale samenwerking en Concord.

Ga naar de inhoud