Catalonië voert de zwarte lijst van gekraakte woningen aan in Spanje

Catalonië voert de zwarte lijst van gekraakte woningen aan in Spanje
Beeld: 123rf

Catalonië voert de zwarte lijst van gekraakte woningen aan in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een van de dingen waar woningeigenaren in bepaalde regio’s en gebieden van Spanje zich zorgen om maken is krakers. In een tv spot van een bedrijf dat alarminstallaties verkoopt in Spanje is bv. te zien dat iemand een alarminstallatie wil hebben om te voorkomen dat er krakers in de woning komen wanneer zij op vakantie gaan. Een veelvoorkomend probleem op dit moment in Spanje waarbij met name de autonome regio Catalonië genoemd wordt.

Krakers (ocupas) zijn overal te vinden in Spanje maar met name in bepaalde regio’s van Spanje komt het vaker voor dat woningen gekraakt worden. Catalonië is de lijstaanvoerder in Spanje met circa 600 gekraakte woningen per maand met een totaal van 6.647 gekraakte woningen of aangifte van woningkraak in deze regio alleen.

In 2020 werden er volgens de gegevens van het Ministerie van Binnenlandse Zaken 6.647 aangiften gedaan bij de politie van krakers in Catalonië, dat is bijna 500 meer dan in 2019. De meer dan 6.600 aangiften is ongeveer drie keer meer dan de 2.372 aangiften in Andalusië en veel meer dan de 1.316 in de Madrid regio en 1.297 in de Valencia regio.

Andere regio’s (alfabetisch): Aragón 202 aangiften; Asturië 59; Balearen 324; Canarische Eilanden 535; Cantabrië 51; Castilla-La Mancha 583; Castilië en León 125; Extremadura 105; Galicië 168; Murcia 385; Navarra 95; Baskenland (País Vasco) 228; La Rioja 228.

Krakers weten precies wat ze doen en in veel gevallen zijn het niet meer families die een woning bezetten maar wordt het kraken georganiseerd door mafia’s die daarna de gekraakte woningen verhuren aan derden. 

De politie spreekt echter een veelgehoord gerucht tegen want het is niet zo dat als je na enkele uren of dagen afwezigheid terugkomt bij de eigen woningen en krakers aantreft het niet met de politie mogelijk is om de krakers uit de woning te krijgen. Als de eigenaar kan aantonen dat de woning hen hem/haar is dan kan de politie de krakers arresteren waarna deze een boete krijgen.

Er is echter enige onenigheid over de wetten wat betreft huisbezetting en krakers waardoor er veel verschillende scenario’s zijn en het in sommige gevallen wel mogelijk is om krakers uit een woning te krijgen en in sommige gevallen dat lastiger is.

Een kraker is iemand die na het innemen van een woning aantoont van plan is te blijven zonder dat deze persoon daar geweld voor heeft gebruikt. Is er sprake van geweld dan spreekt men niet meer over het kraken/bezetten (ocupación) maar over usurpatie (usurpación). 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.