Het is niet in Namibië of Botswana, maar in Spanje dat de snelst groeiende olifantenfamilie leeft

Het is niet in Namibië of Botswana, maar in Spanje dat de snelst groeiende olifantenfamilie leeft
beeld: Cabarceno / web
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Wie Spanje zegt, denkt niet meteen aan de Afrikaanse olifant. En toch bevindt de snelst groeiende familie van die diersoort zich op het Spaanse vasteland. Meer bepaald in Cabárceno, het natuurpark in Cantabria. Hier werden de meeste Afrikaanse olifanten in gevangenschap buiten Afrika geboren.

Penny, Yambo, Jums, Hilda, Beatuca… Kortgeleden schreven we nog over natuurpark Cabárceno omdat daar een beer om het leven kwam. Nu komt het park weer in het nieuws vanwege van haar olifanten. Er leeft namelijk een grote familie, de grootste familie Afrikaanse olifanten buiten het Afrikaanse continent. Je ziet ze er samen spelen, baden in een gigantisch zwembad en bedelen om eten bij hun verzorgers.

Cabárceno is het park waar wereldwijd de meeste Afrikaanse olifanten in gevangenschap werden geboren. Het begon allemaal in 1992. Een groepje olifanten kwam toen in Cantabria aan, één daarvan was de jonge Penny. Een deel van de olifanten was gered uit andere dierentuinen waar ze niet zo goed verzorgd werden. Penny deed het goed in haar nieuwe thuis en toen ze 16 was werd ze moeder van Kira, de eerste Afrikaanse olifant geboren in Cabárceno.

Sindsdien steeg het aantal tot maar liefst 24 olifanten. In de jaren 90 was het nog gewoon olifanten aan een ketting te leggen. De uitbaters van Cabárceno werden argwanend bekeken toen ze een domein van 25 hectare aan de dieren gaven. Het doel? Een hele familie bij elkaar krijgen. Olifanten van over heel Europa werden losgelaten, hadden het naar hun zin, kregen voldoende eten en vormden zo een steeds grotere familie.

Zelfs in één van de bekendste dierenparken ter wereld, dat van Wenen, werden sinds 1700 slechts 12 Afrikaanse olifanten op de wereld gezet. Terwijl in Afrika het aantal olifanten van 1,2 miljoen exemplaren in de jaren 80 daalde tot 350.000 vandaag de dag, is het werk van Cabárceno dus een belangrijk lichtpuntje.

Olifanten behoren tot de grootste soorten op aarde. Ze wegen tussen de 2200 en 6350 kilogram, zijn tot 4 meter hoog en consumeren elke dag zo’n 135 kilogram voedsel en 160 liter water. Niet de eenvoudigste dieren om te houden dus. Wie benieuwd is en de grootste familie buiten Afrika met eigen ogen wil zien, kan terecht in het natuurpark van Cabárceno.