Extra controles bij grens tussen Spanje en Frankrijk vanwege NAVO-top in Madrid

Extra controles bij grens tussen Spanje en Frankrijk vanwege NAVO-top in Madrid
Beeld: Europa Press

Extra controles bij grens tussen Spanje en Frankrijk vanwege NAVO-top in Madrid

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Mocht je de komende dagen naar Spanje komen met eigen vervoer, houdt er dan rekening mee dat er mogelijk vertragingen kunnen zijn bij de grensovergangen tussen Frankrijk en Spanje. Op 29 en 30 juni vindt in Madrid de NAVO-top plaats en naast dat er duizenden deelnemers zijn worden ook veel antisysteemactivisten verwacht die de Franse en Spaanse politie bij de grens tegen wil houden.

De Nationale politie en Guardia Civil zullen in grote getale aanwezig zijn bij de grensovergangen tussen Frankrijk en Spanje. Dat gebeurt ook bij de grootste en belangrijkste grensovergang, die van La Jonquera (Spaans: La Junquera) in Girona. De kans is groot dat veel voertuigen staande worden gehouden en gecontroleerd worden. Dat kan logischerwijze voor oponthoud en files zorgen.

Er wordt zowel aan de Franse als de Spaanse kant gecontroleerd door verschillende politiekorpsen. Dat gebeurt op de AP-7 snelweg in Spanje en de A-9 snelweg in Frankrijk en op de oude provinciale N-II weg. Deze controles zijn reeds begonnen en vinden 24 uur per dag plaats tot tenminste 3 juli.

Bij eerdere controles werden in Spanje al diverse personen staande gehouden en zelfs gearresteerd voor openstaande juridische claims in Spanje of in het buitenland. In principe kijken agenten naar een bepaald soort personen waarna gecontroleerd wordt of zij een strafblad hebben.

De politie sluit niet uit dat er ook controles zullen plaatsvinden bij de overige kleinere en grotere grensovergangen tussen Frankrijk en Spanje. Het doel is om te voorkomen dat relschoppers Madrid bereiken om daar problemen te veroorzaken.

navo
10.000 deelnemers en een anti-drone plan voor de NAVO-top in Madrid tijdens operatie Eirene
Op 29 en 30 juni komt de hele NAVO-top naar de Spaanse hoofdstad Madrid en daarom is een veiligheidsplan in werking getreden dat niet alleen 36 miljoen euro kost maar 10.000 deelnemers heeft.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud