Spanje heeft ondanks de vele bosbranden toch meer bos erbij gekregen

Spanje heeft ondanks de vele bosbranden toch meer bos erbij gekregen
Beeld: Canva

Spanje heeft ondanks de vele bosbranden toch meer bos erbij gekregen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Goed nieuws voor de natuur in Spanje want ondanks de vele natuur- en bosbranden is volgens een rapport het aantal bossen tussen 2004 en 2018 met 1,2% meer bosgebied gegroeid, voornamelijk als gevolg van de natuurlijke regeneratie, plannen voor bosherstel en het verlaten van plattelandsgebieden. Dat is de conclusie van de Spaanse Vereniging voor Bos Wetenschappen.

Deze week wordt in Lleida (Catalonië) het Spaanse Bosbouw Congres (Congreso Forestal Español) gevierd, een evenement dat om de vier jaar wordt gehouden en wat het belangrijkste ontmoetingsforum is voor ruim 700 specialisten op het gebied van bossen en natuurbehoud en wordt georganiseerd door de Sociedad Española de Ciencias Forestales (SECF). De 2021-editie kon geen doorgang vinden en dus vindt deze plaats van 27 juni tot en met 1 juli 2022.

In een rapport staat dat tussen 2004 en 2018 het bosgebied in Spanje met 1,2% is gegroeid. Maar juist dit groeiscenario genereert problemen om bosbranden te beheersen als gevolg van de toename van de bosdichtheid. Het rapport benadrukt namelijk dat er meer bos is met meer biomassa maar dat dit ook onbeheerd is en minder interesse in het gebruik ervan heeft.

Spanje wordt dus een steeds groener land want ondanks de bosbranden, droogte en de klimaatverandering heeft het land er de laatste jaren meer bos en dus groen bij gekregen. Daardoor is Spanje uitgegroeid tot het Europese land dat op Zweden na de meeste bossen heeft. In Spanje zijn de autonome regio’s Baskenland, Navarra, Galicië en Catalonië de gebieden waar de meeste bossen te vinden zijn. De vertegenwoordiging van de dennenbossen maar ook de beuk en steeneik zijn het grootst in de Spaanse bossen.

Volgens een eerder gepubliceerd artikel is het aantal bossen in Spanje sinds 1990 met 30% toegenomen. Op dit moment vertegenwoordigen bossen ruim 7,5 miljard bomen verdeeld over 18 miljoen hectare. In 1990 was 28% van Spanje bedekt met bos maar dat is op dit moment gegroeid naar 37%.

Maar waarom blijven de bossen groeien in Spanje? De reden is gedeeltelijk bijna demografisch te noemen. In de afgelopen twee decennia heeft het verlaten van het platteland en de landelijke omgeving de uitbreiding van de bossen in Spanje bevorderd.  Zodra vee en gewassen worden opgegeven en de noodzaak om weilanden uit te breiden verdwijnt, nemen de bomen het over en worden bossen groter of komen er nieuwe bossen bij.

Het grootste gevaar voor de Spaanse bossen is het vuur maar ondanks de vele bosbranden in Spanje is dat de afgelopen jaren toch flink minder geworden. Tel daar de betrokkenheid van de landelijke, regionale en landelijke politiek bij op en de bomen kunnen weer groeien dankzij wetten en preventie- en herbebossing campagnes.

Ga naar de inhoud