Hittegolf Spanje eist eerste hitte-dode in Sevilla

Hittegolf Spanje eist eerste hitte-dode in Sevilla
Beeld: via canva.com

Hittegolf Spanje eist eerste hitte-dode in Sevilla

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje heeft op dit moment in praktisch heel het vasteland te maken met extreem hoge temperaturen tijdens de eerste officiële hittegolf deze zomer. In het zuiden van het land is het traditiegetrouw echter het warmst met temperaturen die oplopen tot bijna 45 graden. Ondanks de waarschuwingen voor de hitte, zijn er toch mensen die moeten werken en in Sevilla is een landarbeider om het leven gekomen als gevolg van de hoge temperatuur.

De hittegolf die Spanje sinds afgelopen zondag in zijn greep houdt, heeft al een eerste officieel sterfgeval tot gevolg gehad. Het betreft een 47-jarige man uit het dorp Aznalcóllar in de provincie Sevilla, die reeds aan gezondheidskwesties leed. De man stierf afgelopen zondag aan een zonnesteek, en de redenen zijn gerelateerd aan zijn werkzaamheden in de landbouw, zo bevestigden bronnen van het ministerie van Gezondheid en Consumentenzaken van de Andalusische regionale regering. Vorig jaar overleden er in Spanje ongeveer 4.000 mensen als gevolg van de hitte.

Het Europees Verbond van Vakverenigingen heeft in de zomer van 2022 bij de Europese Commissie een verzoek ingeleverd om maximumtemperaturen voor werk in buitenlucht in de hele Europese Unie. Er zijn slechts een handjevol landen die regels hebben zoals België, Hongarije, Letland, Montenegro en Slovenië en dat geldt alleen voor temperaturen in gesloten ruimten. In Nederland geldt op dit moment geen maximum temperatuur voor veilig werken, al mag het werken geen schade veroorzaken. 

In Spanje geldt als maximale werktemperatuur voor zittend werk, zoals kantoorwerk, 27 graden terwijl het voor licht werk 25 graden is. Deze limieten gelden echter niet voor alle soorten werk en ook niet voor alle werknemers of alle gebouwen. Voor het werken in de buitenlucht zijn verder geen regels in het land waar het extreem warm kan worden.

Ga naar de inhoud