skip to Main Content
Veel regen en overstromingen door slecht weer in Spanje
Archieffoto

Veel regen en overstromingen door slecht weer in Spanje

MADRID – Op veel plaatsen in Spanje is het slecht weer met grote hoeveelheden regen, harde windstoten, tornado’s en onweer. Maandag viel er veel neerslag in de vorm van regen en hagel in de regio’s Madrid, Toledo, Segovia en Ávila waar ook diverse overstromingen waren en straten, pleinen en parkeergarages blank stonden.

Volgens de kranten is de gemeente Arganda del Rey in de regio Madrid maandag het zwaarst getroffen met 46,4 liter regenwater per m2. In de stad Madrid werd in het Retiro park 23,9 liter/m2 gemeten en bij de Universiteit 31,1 liter/m2. 

Maar ook op andere plaatsen in het land, van het midden naar het zuiden en oosten, heeft de regen goed huisgehouden met 43,4 liter/m2 bij Lora de Estepa (Sevilla), 34 liter/m2 bij Alhama de Aragón, 30,6 liter/m2 bij Segovia en 28,8 liter/m2 bij Salamanca.

Málaga

Zoals in ons eerder geplaatste artikel te lezen was heeft men bij Campillos in de provincie Málaga te maken gehad met twee tornado’s die voor schade gezorgd hebben aan diverse huizen en een schuur waar ook geiten om het leven zijn gekomen compleet heeft verwoest.

Alicante

Op het moment van schrijven heeft de provincie Alicante en ook andere delen van de regio Valencia te maken met onweer en bliksem waarbij er gesproken wordt over meer dan 2.000 blikseminslagen. De Spaanse weerdienst Aemet heeft een weeralarm ingesteld tot 18 uur dinsdagmiddag. Het regent ook maar lang niet zoveel als in het midden van het land.

Ibiza en Mallorca

Ook het eiland Ibiza heeft al te maken gehad met de regenval en onweer met veel bliksem tijdens een elektrische storm. Men schrijft over 300 blikseminslagen per minuut. Het slechte weer is op weg naar het buureiland Mallorca waar ook veel regen verwacht wordt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Dinsdagavond rond 21.00u. regio binnenland Denia : 100 liter water per m² op 1 uur tijd. Massa’s blikseminslagen, hevige rukwinden, straten bijna onberijdbaar.
  Was even een avontuur om met de auto te rijden. Hebben nog een blikseminslag gezien op enkele tientallen meters van de auto. Even verblind en een ontzettende harde knal. We zijn heelhuids thuis aangekomen en de auto was gewassen.

 2. Dat is Spanje, in België is een ganse week dat het regent maar in Spanje op en paar uur er alles uit in één keer. In Salou hebben we wat regen gehad in de nacht later wat in de namiddag niks erg. En dat is Salou.

 3. Madre dios, een zondvloed, of zijn het gewoon hitte onweders. In de dag bliksem en daar zijn harde knallers bij. Maar ‘s nachts met de bergen dichtbij, een speciaal effect. Tornado’s komen enkel voor bij een zeewatertemperatuur van >28°, In België hoef je daar weinig van te vrezen.
  Die met de auto, wellicht die willen thuis geraken of mss beschadigd geraken door vuilbakken, kies maar, daar afwachten of vertrekken?

  1. “Tornado’s komen enkel voor bij een zeewatertemperatuur van >28°, In België hoef je daar weinig van te vrezen.”
   Van wie heeft U deze wijsheid?
   Tornado’s kunnen overal en in principe bij alle temperaturen voorkomen, en vaker zelfs boven land dan boven zee. Dus zeer zeker ook in landen als België en Nederland zoals de geschiedenis ook al heeft uitgewezen .
   Ze ontstaan alleen wanneer er een sterk temperatuurverschil tussen de onderste en de hogere luchtlagen is met ook nog eens verschillende windrichtingen in de diverse luchtlagen. Meestal bij zware onweersbuien dus.

   U heeft zich waarschijnlijk vergist met de Orkanen. Die ontstaan alleen boven zeewater van minimaal 26-28 graden celsius. Zo gauw als deze boven land komen storten ze door de wrijving met de aarde en het ontbreken van de motor (warm zeewater) al gauw in. Met de vele buien die ook bij orkanen horen kunnen ook veel tornado’s voorkomen. Voor een Orkaan hoeven we in Europa inderdaad niet te vrezen al kan een oude orkaan als zware storm depressie nog wel flink huishouden in onze landen en ook nog zware regenval brengen met alle overstromingen van dien….

 4. Voor Andalucia gold ook een waarschuwing. Gisteren inderdaad een regenbui in Cordoba en vandaag in de provincie Sevilla. Meer naar het oosten (wij zitten bij Alcala la Real) gisteren veel wolken en vandaag helder met 30 graden. Hier geen vuiltje aan de lucht dus….

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken