Meer dan 600 personen gedood of gewond tijdens het jagen in Spanje

Meer dan 600 personen gedood of gewond tijdens het jagen in Spanje
Beeld: Freepik

Meer dan 600 personen gedood of gewond tijdens het jagen in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken zijn tot nu toe dit jaar meer dan 50 personen tijdens het jagen om het leven gekomen in Spanje. In totaal spreekt men over meer dan 600 personen die tijdens het jagen of zijn gedood of gewond raakten. Het gaat daarbij om de periode 1 januari tot 6 september waaronder dus ook de noodtoestand valt van maart/april toen er niet gejaagd mocht worden.

Deze cijfers kwamen aan het licht toen een parlementariër daarom vroeg en een lijst met aantallen incidenten en doden tijdens het jagen werd overhandigd, bijgehouden door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Op die lijst staan alle jacht gerelateerde incidenten vermeld in heel Spanje behalve in de autonome regio’s Baskenland en Catalonië omdat deze eigen gegevens bijhouden.

In de krant wordt gesproken over huiveringwekkende cijfers omdat er in 9 maanden tijd meer dan 600 personen tijdens het jagen gewond raakten of werden neergeschoten. In totaal raakten er 554 personen gewond en overleden er 51 personen tussen 1 januari en 6 september 2020, een aantal dat dus hoger had kunnen zijn als er geen noodtoestand was geweest in maart/april en als men de cijfers van Catalonië en Baskenland meerekent.

De meeste jachtincidenten vonden plaats in de regio’s Castilla-La Mancha met 166 gewonden en 12 doden en in Andalusië met 122 gewonden en 9 doden. Castilië en León staat op een derde plaats met 73 gewonden en 6 doden. Op deze lijst (PDF) is een onderverdeling gemaakt per Spaanse provincies.

Uit de cijfers blijkt ook dat in Madrid een vrouw om het leven is gekomen door een schot uit een jachtgeweer. Verder raakten er door een geweerschot 15 vrouwen gewond in heel Spanje. Er zijn ook 19 minderjarigen gewond geraakt tijdens het jagen terwijl één minderjarige overleed.

LEESTIP: Vuurwapens en de wapenwet in Spanje

Aantal wapens

Spanje is een land waar weinig wapens zijn en waarbij de wapens die er wel zijn hoofdzakelijk gebruikt worden voor specifieke doeleinden zoals de jacht of sport. 

Volgens de gegevens van de Guardia Civil staan er in Spanje 2.964.770 wapens geregistreerd bij particulieren. Deze zijn verdeeld over 1.569.602 licenties dus met andere woorden er zijn licentiehouders die meerdere wapens hebben. Het merendeel van deze wapens is in bezit van jagers (1,4 miljoen licenties type D en E) en sportschutters (35.000 type F).

De nationale bond van jagers (Real Federación Española de Caza) zegt dat het niet eenvoudig is om een wapenlicentie te krijgen in Spanje en zo hoort dat ook te zijn. Het dragen en gebruik van een wapen brengt veel risico’s met zich mee. Jagers zijn zich erg bewust van dit gevaar en men weet dat een geladen wapen te snel per ongeluk af kan gaan met dramatische gevolgen.

Gecontroleerd

Jagers vinden echter dat de Guardia Civil teveel controleert en veel te streng is. Men baseert zich op een verordening uit 1993 die in 2011 gewijzigd werd maar er zijn volgens de jagers te veel verplichtingen om een wapen te hebben.

Zo vindt men dat er een einde moet komen aan de beperking van vijf jachtgeweren per licentie. Daarnaast is de Guardia Civil erg streng want met een discussie in het verkeer, een vechtpartij in een bar of een aanklacht vanwege huiselijk geweld wordt een wapenlicentie al afgenomen.  

Type wapens

Op de website van de Guardia Civil staat meer tekst en uitleg over vuurwapens in Spanje waarbij deze onderverdeeld worden in verschillende types en categorieën:

  • Type A is voor o.a. het leger en politie
  • Type B is voor pistolen en revolvers en voor o.a. particulieren
  • Type C is voor o.a. veiligheidspersoneel
  • Type D is voor de grote jacht
  • Type E voor de kleine jacht
  • Type F voor de sport
Ga naar de inhoud