Search
menu
Search

Staking grondpersoneel Ryanair Spanje gedeeltelijk afgeblazen

Staking grondpersoneel Ryanair Spanje gedeeltelijk afgeblazen
Beeld: Canva

Staking grondpersoneel Ryanair Spanje gedeeltelijk afgeblazen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Recent kondigde het grondpersoneel van Ryanair Spanje aan dat ze tussen 28 oktober en 8 januari gaan staken maar dat is nu gedeeltelijk afgeblazen nadat Ryanair beloofd heeft te onderhandelen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Weliswaar zijn de vakbonden blij met de toenadering van Ryanair maar helemaal gerust zijn ze er nog niet op. Daarom zal er toch gestaakt worden maar niet bij de eerder aangekondigde 23 maar bij 7 luchthavens in Spanje en alleen door de leden van de USO-vakbond.

De staking van het grondpersoneel van Ryanair in Spanje op meerdere dagen en tijdstippen bij 23 vliegvelden gaat grotendeels niet door. Op het laatste moment heeft de Ierse low budget luchtvaartmaatschappij beloofd rond de tafel te gaan zitten om over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst te praten maar dan moest de staking wel afgeblazen worden.

De CCOO-vakbond heeft daarna de staking afgeblazen maar de kleinere USO-vakbond wil nog een middel hebben om druk uit te oefenen en dus wordt er niet gestaakt bij 23 vliegvelden maar bij 7 vliegvelden, te weten Madrid, Palma de Mallorca, Málaga, Gran Canaria, Ibiza, Murcia en Santiago de Compostela.

Het personeel van de grondafhandeling in Spanje wordt voor Ryanair geregeld door die bedrijven: Azul Handling, Ryanair DAC en Ihandling Aviation Airlines Airports. De werknemers van deze grondafhandeling bedrijven werd gevraagd om tussen 28 oktober 2022 en 8 januari 2023 het werk op verschillende dagen en/of uren neer te leggen. De grootste vakbond CCOO heeft de staking afgeblazen maar de vakbond USO wil doorgaan bij zeven vliegvelden.

Bij de vliegvelden Madrid, Palma de Mallorca, Málaga, Gran Canaria, Ibiza, Murcia en Santiago de Compostela wordt voorlopig op 31 dagen gestaakt waarvan vijf tussen 00 uur op 28 oktober en 24 uur op 1 november. Tussen 2 en 30 november vinden er gedeeltelijke stakingen plaats op de vrijdagen, zaterdagen en zondagen op 4,5,6,11,12,13,18,19,20,25,26 en 27 november van 4 tot 7 uur, 12 tot 15 uur en 21 tot 23 uur. In december gaat het om stakingen op 6,10,16,17,18,22 en 23 december van 4 tot 7 uur, 12 tot 15 uur en 21 tot 23 uur en op 8,11,30 en 31 december van 00 uur tot 24 uur. In januari staan stakingen gepland op 6 en 8 januari tussen 00 en 24 uur.

LET OP: deze data en het aantal vliegvelden kunnen dus nog wijzigen als er geen vorderingen zijn in de gesprekken tussen Ryanair en de vakbonden.

Deze stakingen van het personeel van de grondafhandeling bij 7 vliegvelden komen bovenop de stakingen die al sinds 8 augustus plaatsvinden bij het cabinepersoneel van Ryanair in Spanje. Deze moeten in principe eindigen op 7 januari 2023 maar men spreekt nu al over een verlenging, al is het doel nog steeds niet bereikt en merken veel reizigers ook niets of weinig van deze stakingen.

Ga naar de inhoud