Meer dan 400.000 misbruikslachtoffers binnen de Spaanse katholieke kerk

Meer dan 400.000 misbruikslachtoffers binnen de Spaanse katholieke kerk
Beeld: via canva.com

Meer dan 400.000 misbruikslachtoffers binnen de Spaanse katholieke kerk

Een nieuw onderzoek naar seksueel misbruik binnen de katholieke kerk in Spanje heeft schokkende cijfers opgeleverd. Het onderzoek, dat is uitgevoerd door de Ombudsman, heeft geconcludeerd dat 1,13% van de huidige bevolking van 18 jaar en ouder, ofwel ongeveer 445.000 mensen, slachtoffer is geweest van seksueel misbruik binnen de kerk.

Van deze 445.000 slachtoffers zijn ongeveer 236.000 misbruikt door priesters of religieuzen, en de resterende 191.000 door leken die werkzaam zijn in kerkelijke instellingen. Slechts een klein deel van de beschuldigden is daarvoor berecht. De meesten van hen bleven in hun functie of werden overgeplaatst.

Het rapport, dat 777 pagina’s telt, bevat de getuigenissen van 487 slachtoffers. Het rapport beveelt aan om een ​​staatsfonds op te richten om de slachtoffers te compenseren en stelt vast dat de katholieke hiërarchie het probleem lange tijd heeft ontkend en gebagatelliseerd.

De resultaten van het onderzoek hebben opnieuw de aandacht gevestigd op het probleem van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Het onderzoek is een belangrijke stap in de richting van gerechtigheid voor de slachtoffers en van het voorkomen van toekomstige gevallen van misbruik.

Ga naar de inhoud