Het einde van een 22-jarig succesverhaal op de Spaanse televisie

Het einde van een 22-jarig succesverhaal op de Spaanse televisie
beeld: Amazon Prime Video
Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

22 jaar geleden lanceerde TVE een serie over een Spaanse familie tijdens het Franco-regime waar alleen de publieke omroep op inzette. De serie heette ‘Cuéntame’ die later bekend werd als ‘Cuéntame cómo pasó’. Aan deze serie is nu na 420 afleveringen een einde gekomen. Maat wat is deze serie, waar gaat het om, waarom was het een succes en wat zijn de problemen rondom deze serie van de Spaanse publieke omroep?

In de 23 seizoenen die de serie heeft geduurd, hebben de avonturen van de familie Alcántara gediend als een, soms nauwkeurig en soms overdreven, portret van Spanje van 1968 tot 2001, het jaar waarin de laatste aflevering zich afspeelt en die deze woensdag te zien zal zijn. De Alcántara’s, met Antonio (Imanol Arias) en Mercedes (Ana Duato) aan het hoofd, zijn getuige geweest en hebben een eerste persoonlijke rol gespeeld in gebeurtenissen zoals de overwinning van Massiel op het Eurovisie Songfestival, de landing van de mens op de maan, de dood van Franco, de goedkeuring van de echtscheiding of de bruiloft van Lolita.

Eén van de factoren die hebben bijgedragen aan het succes van ‘Cuéntame cómo pasó‘ is ongetwijfeld het uitgebreide en diverse ensemble cast. De serie heeft door de jaren heen verschillende acteurs en actrices zien komen en gaan, maar de kern van de familie Alcántara is altijd hetzelfde gebleven. Imanol Arias en Ana Duato hebben sinds het begin de rollen van Antonio en Mercedes gespeeld en zijn uitgegroeid tot iconische figuren in de Spaanse televisiegeschiedenis.

Naast de vaste cast zijn er ook talloze gastacteurs geweest die bijdroegen aan het succes van de serie. Zo speelden bekende Spaanse acteurs zoals Penélope Cruz, Javier Bardem, Antonio Banderas en Pedro Almodóvar allemaal een rol in ‘Cuéntame cómo pasó‘. Ook internationale sterren zoals Richard Gere en Naomi Campbell maakten hun opwachting in de serie.

Met succes komt controverse

Hoewel ‘Cuéntame cómo pasó‘ over het algemeen goed ontvangen werd door zowel publiek als critici, waren er ook enkele controverses rondom de serie. Eén van de meest besproken onderwerpen was de politieke kleur van de serie. Sommige kijkers beschuldigden de makers ervan een te rooskleurig beeld te schetsen van het Franco-regime en de overgang naar de democratie in Spanje. Anderen vonden dan weer dat de serie te kritisch was tegenover het regime en de Spaanse geschiedenis.

Daarnaast waren er ook enkele ophef rondom de salarissen van de acteurs. In 2017 lekte uit dat Imanol Arias en Ana Duato elk meer dan 300.000 euro per aflevering verdienden, wat voor veel ophef zorgde in een tijd waarin de Spaanse economie nog aan het herstellen was van de crisis.

Een ander controversieel moment was toen de serie in 2019 besloot om een sprong in de tijd te maken en de personages ouder te laten worden. Dit zorgde voor verdeelde reacties bij het publiek, aangezien sommige fans niet konden wennen aan de nieuwe acteurs die de oudere versies van hun geliefde personages speelden.

Maar de grootste controverse van deze jaren was de beschuldiging tegen de hoofdrolspelers Arias en Duato van belastingfraude door het niet betalen van belastingen, juist voor inkomsten die ze verdienden met hun werk aan de serie. De openbare aanklager heeft 32 jaar cel geëist voor Duato en 27 jaar voor Arias in een zaak die nog voor de rechter moet komen, waarbij ook Bernardeau betrokken is, de maker van de serie en de echtgenoot van de actrice.

Te zien op Amazon Prime Video

De serie ‘Cuéntame cómo pasó’ is wereldwijd ook via Amazon Prime Video te zien. Er staan 20 seizoenen online bij dit streaming platform. Het is dus een manier om de geschiedenis van Spanje te leren kennen sinds de tijd van Franco in het jaar 1968 tot 2001. De serie is uiteraard in het Spaans, maar helaas is ook alleen een Spaanse ondertiteling mogelijk bij Amazon Prime Video.