Nederlandse vrouw gearresteerd aan de Costa Brava na ontvoering van minderjarige

Nederlandse vrouw gearresteerd aan de Costa Brava na ontvoering van minderjarige
Beeld: Ayuntamiento de Blanes / facebook

Nederlandse vrouw gearresteerd aan de Costa Brava na ontvoering van minderjarige

De lokale politie van Blanes aan de Costa Brava (Girona) heeft vrijdag een Nederlandse vrouw gearresteerd voor de ontvoering van een minderjarige in Nederland. De verdachte zou het slachtoffer afgelopen woensdag in Nederland hebben ontvoerd en zou naar Barcelona zijn gevlucht.

Een dag na de ontvoering ontvingen agenten in Blanes een waarschuwing van Interpol waarin ze werden geïnformeerd over de ontvoering en de mogelijke vlucht van de verdachte naar de Catalaanse kustplaats. De Nederlandse autoriteiten vaardigden een internationaal arrestatiebevel uit tegen de dader en vroegen om de redding van de minderjarige. Ze gaven de Catalaanse agenten ook een gedetailleerde beschrijving van de ontvoerster en de jonge vrouw, en het kenteken en de kleur van de bestelbus.

De lokale politie van Blanes wist vrijdag de bestelbus te lokaliseren, geparkeerd op het plein naast het gemeentelijke sportpaleis. De agenten zagen dat het arrestatiebevel nog steeds van kracht was en besloten het voertuig binnen te gaan. Eenmaal binnen troffen ze de vrouw en de minderjarige slapend aan, vergezeld van twee honden. De agenten arresteerden de ontvoerster en brachten haar naar het politiebureau van de Mossos d’Esquadra, terwijl de minderjarige onder de hoede werd gesteld van jeugdzorg.

De agenten verzekerden dat beiden in perfecte gezondheid verkeerden en dat het niet leek alsof de minderjarige tegen haar wil was vastgehouden. De politie haalde de twee honden die zich in de bestelbus bevonden op en bracht ze naar het opvangcentrum voor dieren in de Selva (CAAS).

De minderjarige

De minderjarige die ontvoerd werd is een jonge vrouw van nog onbekende leeftijd. Ze zou door de Nederlandse vrouw ontvoerd zijn nabij haar woonplaats in Nederland en naar Blanes, een kustplaats aan de Costa Brava in de provincie Girona gereden zijn. De reden voor de ontvoering en de relatie tussen de minderjarige en de ontvoerster is nog niet bekend gemaakt door de politie.

Door het jonge slachtoffer is het voor de politie nog moeilijker een compleet beeld te krijgen van de situatie. Minderjarigen zijn kwetsbaar en meestal volledig afhankelijk van de volwassenen om hen heen. Hierdoor kunnen ze makkelijk gemanipuleerd en misbruikt worden. Er zullen dan ook waarschijnlijk uitgebreide gesprekken en onderzoeken volgen om de context en achtergronden van deze ontvoering boven tafel te krijgen.

Blanes

De politieactie vond plaats in Blanes, een bekende kustplaats in de La Selva streek in de provincie Girona, in het noordoosten van Spanje. Blanes telt ongeveer 40.000 inwoners, maar heeft in de zomer een veelvoud aan toeristen die komen genieten van de Costa Brava.

De kleine gemeenschap van Blanes zal ongetwijfeld geschokt zijn door deze opzienbarende gebeurtenissen. De ontvoering van een minderjarige door een vreemdeling uit een ander land is zeer uitzonderlijk in het doorgaans rustige en vredige Blanes.

Ga naar de inhoud