Search
menu
Search

De problemen van het vergeten eiland La Graciosa van de Canarische Eilanden

De problemen van het vergeten eiland La Graciosa van de Canarische Eilanden
Beeld: via canva.com

De problemen van het vergeten eiland La Graciosa van de Canarische Eilanden

La Graciosa, een klein eiland gelegen bij de Canarische Eilanden, is al jarenlang een onbekende en vergeten bestemming voor toeristen. Ondanks dat het in 2018 officieel erkend werd als de achtste Canarische eiland, heeft La Graciosa nog steeds te kampen met dezelfde problemen als voorheen. Met slechts 700 inwoners en een oppervlakte van 29 vierkante kilometer, lijkt dit kleine eilandje over het hoofd gezien te worden door de lokale overheid en toeristenindustrie.

La Graciosa is een klein eiland gelegen in de Atlantische Oceaan, ten noorden van Lanzarote en ten oosten van Fuerteventura. Het maakt deel uit van de Spaanse autonome regio Canarische Eilanden en is sinds 2018 officieel erkend als het achtste eiland van deze archipel. Met een bevolking van slechts 700 inwoners, is La Graciosa een van de dunst bevolkte gebieden van Spanje. Het eiland staat bekend om zijn prachtige stranden en ongerepte natuur, waardoor het een populaire bestemming is voor dagtochten vanuit Lanzarote.

De geschiedenis van La Graciosa gaat terug tot de 15e eeuw, toen het ontdekt werd door de Spaanse veroveraar Jean de Béthencourt. Het eiland was oorspronkelijk bewoond door inheemse stammen, maar werd later overgenomen door de Spanjaarden en gebruikt als een uitvalsbasis voor piraten. In de 19e eeuw werd La Graciosa een belangrijke locatie voor de visserij en werd het bevolkt door vissers en hun families. Tot op de dag van vandaag is de visserij nog steeds een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking.

In de jaren 60 begon het toerisme zich te ontwikkelen op de naburige eilanden Lanzarote en Fuerteventura. Toeristen begonnen dagtochten te maken naar La Graciosa om te genieten van de prachtige stranden en het rustige eilandleven. Dit zorgde voor een kleine economische impuls voor het eiland, maar het bleef grotendeels onaangetast door massatoerisme.

Problemen op La Graciosa

Hoewel La Graciosa bekend staat om zijn natuurlijke schoonheid en rustige levensstijl, heeft het eiland te kampen met verschillende problemen die de ontwikkeling ervan belemmeren. Een van de grootste problemen is het gebrek aan autonomie en zelfbestuur. Ondanks dat het officieel erkend is als een eiland, wordt La Graciosa nog steeds bestuurd door de gemeente Teguise op Lanzarote. Hierdoor worden belangrijke beslissingen voor het eiland vaak genomen door mensen die niet op La Graciosa wonen en niet bekend zijn met de specifieke behoeften van de lokale bevolking.

Gebrek aan basisvoorzieningen

Een ander probleem waar La Graciosa mee te maken heeft, is het gebrek aan basisvoorzieningen. Door de geïsoleerde ligging van het eiland, zijn veel producten en diensten duurder dan op het vasteland. Dit geldt vooral voor voedsel en brandstof, wat resulteert in hogere kosten voor de inwoners van La Graciosa. Daarnaast is er ook een tekort aan belangrijke diensten zoals onderhoud van wegen, openbare voorzieningen en veiligheid. Het eiland heeft slechts één politieagent die niet altijd aanwezig is, waardoor de veiligheid van de inwoners in gevaar kan komen. In augustus 2023 vond bijvoorbeeld het eerste auto-ongeval ooit op het eiland plaats met een botsing waarbij beide chauffeurs gewond raakten.

Toekomstperspectieven

Ondanks de huidige problemen, zijn er enkele positieve ontwikkelingen die kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor La Graciosa. Een van deze ontwikkelingen is de recente erkenning van het eiland als een autonome streek binnen de Canarische Eilanden. Dit zou moeten leiden tot meer zelfbestuur en beslissingsbevoegdheid voor de lokale bevolking, waardoor de problemen op het eiland beter aangepakt kunnen worden.

Duurzaam toerisme

Een ander belangrijk aspect voor de toekomst van La Graciosa is duurzaam toerisme. Het eiland heeft een prachtige natuurlijke omgeving en ongerepte stranden die beschermd moeten worden tegen massatoerisme. Door te focussen op duurzaam toerisme, kan La Graciosa een unieke bestemming blijven voor reizigers die op zoek zijn naar rust en natuur. Dit kan ook bijdragen aan een betere economische situatie voor het eiland, door middel van kleinschalige en verantwoorde toeristische activiteiten.

Verbetering van basisvoorzieningen

Om de levenskwaliteit van de inwoners van La Graciosa te verbeteren, is het essentieel dat er geïnvesteerd wordt in basisvoorzieningen. Dit omvat onderhoud van wegen, openbare voorzieningen en veiligheidsmaatregelen. Door deze diensten te verbeteren, kunnen de inwoners van La Graciosa genieten van een betere kwaliteit van leven en kan het eiland aantrekkelijker worden voor toeristen.

Ga naar de inhoud