Storm ‘Bella’ laat ook in Spanje van zich horen

Storm ‘Bella’ laat ook in Spanje van zich horen
Beeld: 123rf

Storm ‘Bella’ laat ook in Spanje van zich horen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Net zoals andere landen zoals Nederland en België heeft ook Spanje te maken met de gevolgen van de storm ‘Bella’ die over Europa trekt. Op de Canarische Eilanden na zullen ook de inwoners van grote delen van het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden vanaf zondag te maken krijgen met slecht, winderig en koud weer.

Storm ‘Bella’ is geen storm die een naam heeft gekregen van de weerdiensten van Spanje, Portugal en Frankrijk die de volgende namen aanhouden voor hun stormen in 2020/2021. De naam ‘Bella’ is afkomstig van de namenlijst die het Nederlandse KNMI en de weerdiensten in Ierland en Groot Brittannië aanhouden. Het is de tweede storm op de namenlijst voor 2020/2021 na ‘Aiden’ en voor ‘Christoph’.

Storm ‘Bella’ brengt voornamelijk lage temperaturen, wind en sneeuw met zich mee wanneer de storm over Spanje trekt . In Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland in het noorden en noordwesten van Spanje aan de Atlantische Oceaan heeft de Spaanse weerdienst Aemet rode weeralarmen afgegeven vanwege de wilde zee met hoge golven en harde windvlagen.

Het binnenland van de regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland, Castilië en Léon, Navarra, La Rioja, Aragón, Castilla-La Mancha, de Valencia regio, Murcia, Catalonië, de provincies Almería en Granada (Andalusië) en ook de Balearen eilanden hebben gele weeralarmen gekregen voor o.a. de lage temperaturen, harde windvlagen en wilde zee met hoge golven.

Er zijn ook oranje weeralarmen voor wind in het achterland van de Valencia regio en Castilla-La Mancha en aan de kust van de provincies Castellón (Valencia regio) en Gerona aan de Costa Brava (Catalonië) terwijl de gebieden in de Pyreneeën in de provincies Huesca (Aragón) en Lerida (Catalonië) oranje weeralarmen hebben gekregen vanwege de hevige sneeuwval.

Bella zorgt dus ook voor sneeuw en terwijl de Aemet in principe spreekt over een sneeuwgrens in het noorden van Spanje van 800 meter is de kans groot dat deze daalt tot slechts 400 meter.

Lage temperaturen

Terwijl men op de Canarische Eilanden kan genieten van lenteachtige temperaturen tussen de 21 en 25 graden is dat op het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden een heel ander verhaal. 

Daar daalde in de nacht van 26 op 27 december het kwik tot -9,6 graden in Benasque (Huesca), -8,8 graden in Baza (Granada), -8,6 graden in Martinet (Lerida), -8,5 graden in Cuéllar (Segovia) en -8,1 graden in Puerto El Pico (Ávila). 

Maar het kan nog kouder want de nacht daarvoor van 25 op 26 december daalde het kwik zelfs tot -14,2 graden in Cap de Vaqueria (Lerida), -13,8 graden in Port Ainés (Lerida) en -13 graden in Cerler-Cogulla (Huesca).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.