Eerste beelden bruine beren duiken op in Cantabrië

Eerste beelden bruine beren duiken op in Cantabrië
Beeld: Voorbeeldfoto / Canva

Eerste beelden bruine beren duiken op in Cantabrië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTANDER – De Spaanse organisatie Fundación Oso Pardo, de organisatie voor het behoud van de bruine beer, publiceerde via de sociale netwerken een video met de eerste observatie van bruine beren in 2022. De video werd gemaakt in de cordillera cantábrica. Meer precies in het westen van die Cantabrische bergketen.

In Spanje leven volgens de Fundación Oso Pardo ongeveer 250 bruine beren. Die zijn als volgt over het land verdeeld: 200 in Westelijk Asturias, 30 in het Noorden van León, Palencia en het Zuiden van Cantabrië, 2 in de provincie Huesca en 25 in de Catalaanse Pyreneeën. De beren van Cantabrië verwijderen zich dit jaar zelfs van het gevaar van uitsterven. 

Het gaat om een dier dat, ondanks zijn grote omvang, nauwelijks gezien wordt. Het zoeken van sporen is dan ook een erg populaire activiteit geworden bij natuurliefhebbers. De bruine beer gaat normaal gezien in winterslaap tijdens het koude seizoen en komt pas uit zijn schuilplaats wanneer de temperaturen stijgen en er weer voldoende eten te vinden is.

De beren eten onder meer honing (soms stelen ze die zelfs van imkers). Ook wilde vruchten en verse zalm uit de rivieren staan bovenaan op het menu, het zijn namelijk omnivoren. Soms komen ze wel eens in de buurt van menselijke nederzettingen, wat een zeker gevaar in houdt. Over het algemeen zijn confrontaties echter zeldzaam. Eerder schreven we HIER al eens over wat je kan doen als je toch oog in oog komt te staan met een beer.

Op de beelden is te zien hoe drie beren ronddwalen in een zone waar veel eikels te vinden zijn. Ook een van de geliefde snacks voor de dieren. Ze spelen met elkaar en geven elkaar zachtaardige klappen. Dit jaar gebeurt de eerste waarneming vrij vroeg, wat mogelijk te maken heeft met de ongewoon zachte temperaturen voor de tijd van het jaar.

Ga naar de inhoud