Eerste beelden bruine beren duiken op in Cantabrië

Eerste beelden bruine beren duiken op in Cantabrië
Beeld: Voorbeeldfoto / Canva

Eerste beelden bruine beren duiken op in Cantabrië

SANTANDER – De Spaanse organisatie Fundación Oso Pardo, de organisatie voor het behoud van de bruine beer, publiceerde via de sociale netwerken een video met de eerste observatie van bruine beren in 2022. De video werd gemaakt in de cordillera cantábrica. Meer precies in het westen van die Cantabrische bergketen.

In Spanje leven volgens de Fundación Oso Pardo ongeveer 250 bruine beren. Die zijn als volgt over het land verdeeld: 200 in Westelijk Asturias, 30 in het Noorden van León, Palencia en het Zuiden van Cantabrië, 2 in de provincie Huesca en 25 in de Catalaanse Pyreneeën. De beren van Cantabrië verwijderen zich dit jaar zelfs van het gevaar van uitsterven. 

Het gaat om een dier dat, ondanks zijn grote omvang, nauwelijks gezien wordt. Het zoeken van sporen is dan ook een erg populaire activiteit geworden bij natuurliefhebbers. De bruine beer gaat normaal gezien in winterslaap tijdens het koude seizoen en komt pas uit zijn schuilplaats wanneer de temperaturen stijgen en er weer voldoende eten te vinden is.

De beren eten onder meer honing (soms stelen ze die zelfs van imkers). Ook wilde vruchten en verse zalm uit de rivieren staan bovenaan op het menu, het zijn namelijk omnivoren. Soms komen ze wel eens in de buurt van menselijke nederzettingen, wat een zeker gevaar in houdt. Over het algemeen zijn confrontaties echter zeldzaam. Eerder schreven we HIER al eens over wat je kan doen als je toch oog in oog komt te staan met een beer.

Op de beelden is te zien hoe drie beren ronddwalen in een zone waar veel eikels te vinden zijn. Ook een van de geliefde snacks voor de dieren. Ze spelen met elkaar en geven elkaar zachtaardige klappen. Dit jaar gebeurt de eerste waarneming vrij vroeg, wat mogelijk te maken heeft met de ongewoon zachte temperaturen voor de tijd van het jaar.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.