Search
menu
Search

Voedselprijzen stijgen gemiddeld met 875 procent van boerderij tot supermarkt in Spanje

Voedselprijzen stijgen gemiddeld met 875 procent van boerderij tot supermarkt in Spanje
Beeld: via canva.com

Voedselprijzen stijgen gemiddeld met 875 procent van boerderij tot supermarkt in Spanje

De voedselprijzen in Spanje stijgen met maar liefst 875% vanaf het moment dat ze worden gekocht bij de boer totdat ze in de schappen van de supermarkt liggen. Dit blijkt uit een onderzoek van de consumentenorganisatie Facua. De organisatie vergeleek de prijzen van 13 producten, waaronder fruit, groenten, peulvruchten, eieren en zonnebloemolie.

De prijzen bij de boer werden verkregen uit gegevens van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voeding. De supermarktprijzen zijn begin januari opgenomen bij negen supermarktketens, waaronder Mercadona, Hipercor, Dia, ALDI en Carrefour. 

Eén van de producten in het onderzoek is de citroen. Begin januari betaalden boeren € 0,20 per kilo citroenen. De gemiddelde prijs in de supermarkt voor citroenen is € 1,79 per kilo, een stijging van 695%. Bij ALDI en Lidl kost een kilo citroenen zelfs € 1,99, een stijging van maar liefst 875% vergeleken met de prijs die de boer krijgt.

Uit het voorbeeld van de citroenen blijkt dat de marges tussen wat de boer krijgt en wat de consument betaalt enorm zijn. Supermarkten en tussenhandel slaan blijkbaar flink aan op producten als citroenen. Een dubbel etiketteringssysteem zodat consumenten kunnen zien wat boeren betaald krijgen zou deze praktijk aan het licht brengen.

Consumenten denken vaak dat boeren de hoofdprijs krijgen voor hun producten. Uit het onderzoek blijkt echter dat het tegenovergestelde waar is. Boeren krijgen vaak slechts een fractie van wat de consument uiteindelijk betaalt. Een dubbel etiketteringssysteem zou consumenten bewust maken van deze misvatting.

Het onderzoek bevat meer schrijnende voorbeelden van enorme prijsstijgingen. Zo betaalt de consument gemiddeld 369% meer voor linzen dan de boer krijgt. Voor fuji-appels is de prijsstijging 248%. En voor kikkererwten betaalt de consument gemiddeld 207% meer.

Uit deze cijfers blijkt dat niet de boeren, maar de tussenhandel en de supermarkten goed verdienen aan ons voedsel. Zij slaan blijkbaar forse marges op de producten. Een dubbel etiket zou de consument hier bewust van maken.

Aan de andere kant staan boeren steeds meer onder druk om de prijzen zo laag mogelijk te houden. Zij hebben weinig onderhandelingsmacht tegenover de grote supermarktketens. Een eerlijke prijs voor hun producten is essentieel om het hoofd boven water te houden.

Ga naar de inhoud