26 miljoen euro van Catalaanse familie Pujol in Nederland gevonden

26 miljoen euro van Catalaanse familie Pujol in Nederland gevonden
Beeld: Twitter

26 miljoen euro van Catalaanse familie Pujol in Nederland gevonden

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – In Nederland hebben de autoriteiten die gevraagd zijn dit te onderzoeken 26 miljoen euro op diverse rekeningen gevonden die op naam van bedrijven staan die gerelateerd zijn met Oleguer Pujol, een van de zoons van de voormalige Catalaanse regerioprkeir Jordi Pujol. Dat geld is niet eerlijk ontvangen en naar het buitenland gestuurd om belastingen in Spanje te voorkomen.

Het gaat volgens deze krant om twee bedrijven genaamd Anline Services BV met op een rekening 4.162.727 euro en Dotricia BV met 21.840.068 euro op een rekening die een relatie hebben met de jongste zoon binnen de Pujol-clan, Oleguer Pujol Ferrusola. Eind 2015 stond er op beide rekeningen in totaal 26.002.795 euro.

De onderzoeksrechter in Spanje die aan de ‘caso Pujol’ fraudezaak werkt is op zoek naar meer dan 90 miljoen euro. Dat geld wist de Pujol familie op te strijken na de verkoop van twee gebouwen die door het bedrijf Longshore SL verkocht werden dat een relatie heeft met de eerder genoemde Nederlandse BV’s.

LEESTIP: ‘Buit’ Catalaanse Pujol-clan geschat op 290 miljoen euro

Caso Pujol

De man die de slogan ‘España nos roba’ bedacht waarmee de voormalige Catalaanse regiopremier Jordi Pujol wilde aangeven dat Spanje het Catalaanse volk van hun geld beroofde, is zelf ten onder gegaan voor diefstal, oplichting en fraude van het Catalaanse volk. 

De nu 83-jarige Pujol is nauwelijks meer in het openbaar te zien sinds hij publiekelijk opbiechtte dat hij gedurende zijn 23-jarig bewind in Catalonië belastingfraude heeft gepleegd met de erfenis van zijn vader Florenci Pujol. Maar er is veel meer aan de hand.

Er wordt gesproken over de clan Pujol die volgens diverse kranten gezien kan worden als een goed geoliede criminele organisatie waarbij alle leden van de familie Pujol betrokken waren en hun rollen vervulden. De familie bestaat uit vader Jordi Pujol i Soley, moeder Marta Ferrusola en de zeven kinderen Mireia, Marta, Jordi, Oleguer, Josep, Oriol en Pere.

Ga naar de inhoud