Piloot neergestorte straaljager voor de kust van Murcia overleden

Piloot neergestorte straaljager voor de kust van Murcia overleden
Beeld: Wikimedia

Piloot neergestorte straaljager voor de kust van Murcia overleden

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MURCIA – Donderdagmiddag zagen omstanders die op het strand in La Manga del Mar Menor in Murcia aanwezig waren hoe er opnieuw een straaljager in zee stortte. De piloot kon niet op tijd uit het vliegtuig komen en overleed toen hij in het water terecht kwam. De ervaren piloot Eduardo Fermín Garvalena was de enige inzittende aan boord van de C-101 straaljager die gebruikt wordt door de Patrulla Águila.

Het vliegongeval gebeurde op zo’n 6 km voor de kust van La Manga del Mar Menor in de provincie en regio Murcia. Door nog onbekende reden vloog de straaljager in zee waarbij de zeer ervaren piloot met meer dan 2.000 vlieguren het ongeval niet heeft overleefd.

Het vliegtuig in kwestie was een C-101 die door de Patrulla Águila gebruikt wordt bij vliegshows. Meteen nadat de toren het contact had verloren werden er reddingsboten naar de plaats van impact in zee gestuurd. Het is bekend dat de piloot om het leven is gekomen maar men heeft niet bekendgemaakt of de piloot nog uit het vliegtuig kon komen voordat het vliegtuig in zee stortte.

Dit nieuwe vliegongeval is alweer het derde in zeven maanden tijd waar piloten van de Academia General del Aire bij betrokken zijn. Op 26 augustus 2019 stortte een C-101 in zee voor de kust van La Manga del Mar Menor waarbij de piloot Francisco Marín om het leven kwam. Niet veel later op 18 september 2019 stortte piloot en vlieginstructeur Daniel Melero met zijn leerling Rosa María Almirón in zee, ook voor de kust van Murcia.

In totaal zijn er de laatste zeven maanden dus vier personen om het leven gekomen aan boord van een C-101, een geavanceerde vleugelstrainer met een enkele motor en een licht aanvalsvliegtuig, ontworpen en geproduceerd door het Spaanse vliegtuigbedrijf Construcciones Aeronáuticas SA. De vliegtuigen die men nu nog in gebruik heeft worden eind 2020 vervangen door 24 vliegtuigen van het type Pilatus.

Ga naar de inhoud