Wat zijn de meest gevraagde banen in elke autonome regio in Spanje?

Wat zijn de meest gevraagde banen in elke autonome regio in Spanje?
Beeld: Canva

Wat zijn de meest gevraagde banen in elke autonome regio in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Begin dit jaar waren er bijna drie miljoen geregistreerde werklozen in Spanje (2.908.397), maar meer dan de helft van de bedrijven in Spanje (53%) ondervindt moeilijkheden bij het vinden van werknemers vanwege het tekort aan bepaalde zeer gevraagde profielen. Maar wat zijn de meest gevraagde profielen en in welke sectoren in de verschillende autonome regio’s van Spanje?

Er is een tekort aan hoog gekwalificeerde profielen op de arbeidsmarkt, zoals ingenieurs, webontwikkelaars, IT-specialisten en bankanalisten, maar er is ook vraag naar minder gekwalificeerde werknemers, zoals bedienend personeel, landbouw- en magazijnmedewerkers. De beschikbare banen verschillen aanzienlijk per autonome regio en een rapport van Adecco geeft aan welke profielen het meest in elke regio gevraagd worden.

In Andalusië worden ICT-profielen (informatie- en communicatietechnologie) gezocht, evenals operators in de agrofoodsector. De meest gevraagde werknemers de komende maanden zullen echter professionals in de horeca- en toerismebranche zijn, vanwege de aankomende Semana Santa en zomerperiode. Er is ook behoefte aan experts in cybersecurity, callcentermedewerkers, magazijnmedewerkers en bezorgers.

In Aragón is er een hoge vraag naar operators in zowel de industrie als de landbouw, evenals technische profielen voor de bouwsector waar het moeilijk is om geschoold personeel te vinden. Daarnaast zijn er ingenieurs, medisch personeel en ICT-experts nodig.

In Asturië zijn callcentermedewerkers en universitair geschoolde werknemers voor shared service centers het hele jaar door zeer gewild vanwege de groeiende aanwezigheid van callcenters en multinationale bedrijven die deze centers nodig hebben. Ook is er behoefte aan magazijnmedewerkers en bezorgers.

Op de Balearen is er vraag naar specialisten op het gebied van klantenservice en klantendienst vanwege de belangrijke rol van het toerisme op de eilanden, maar ook naar meer traditionele beroepen zoals bedienend personeel en koks. Daarnaast wordt er gezocht naar technische profielen, vooral voor de banksector, en winkelmedewerkers met talenkennis.

Op de Canarische Eilanden is er vraag naar handling personeel en chauffeurs, die tot de meest gewilde beroepen in de luchtvaartsector behoren. Daarnaast zijn er veel openstaande vacatures voor horeca gerelateerde functies, zoals winkelmedewerkers en vakkenvullers.

In Cantabrië zijn werknemers voor de voedingsmiddelenbranche (vooral zuivel- en visbedrijven) zeer gewild, omdat voeding belangrijk is in de industrie van de regio. Naast werknemers voor deze sector zijn er ook vacatures beschikbaar voor administratief medewerkers met talenkennis, verkopers en bedienend personeel.

In Castilla-La Mancha zijn werknemers voor de voedingsmiddelenbranche, vooral voor de vleesindustrie, zeer gewild. Daarnaast zijn er vacatures beschikbaar voor landbouwwerkers, elektriciens, lassers, winkelpersoneel, magazijnmedewerkers en bedienend personeel.

In Castilla y León zijn er tekorten aan laboratoriumassistenten en administratief medewerkers, terwijl er ook vraag is naar industriële profielen zoals onderhoudstechnici, magazijnmedewerkers, gespecialiseerde werknemers en lassers, naast horecapersoneel en verkooptelefonisten.

In Catalonië zijn humanresourcesmanagement professionals en digitale marketingprofielen meer in trek dan in andere regio’s. Naast deze profielen is er ook een hoge vraag naar kantoormedewerkers, evenals werknemers in de horeca, industrie of landbouwsector. Andere veel gevraagde profielen zijn administratief medewerkers, verkopers en community managers.

In de Comunidad Valenciana (Valencia regio) neemt de vraag naar technische profielen toe, vooral die gespecialiseerd zijn in procesdigitalisering, kwaliteitstechnici of veiligheids- en hygiënespecialisten. Er is ook behoefte aan ingenieurs en plukkers voor het veld.

In Extremadura heeft de bouwsector moeite met het vinden van personeel, van metselaars tot tekenaars en alle beroepen daartussenin. Er is ook een tekort aan gespecialiseerde werknemers in de agrovoedingsindustrie en algemene verkopers.

In Galicië is een van de meest gevraagde profielen die van lassers, vanwege de belangrijke scheeps- en metaalsector in de regio. De sterke aanwezigheid van de industriële sector zorgt ook voor een vraag naar elektriciens, monteurs, TIG-lassers (een zeer specifiek profiel met grote moeilijkheden om te vinden op de arbeidsmarkt), polijsters, industriële schilders, bewerkingsoperators, magazijnwerkers met heftruck- en bovenloopkraancertificaat, timmerlieden en acrylaatoperators.

In La Rioja zijn technische profielen (monteurs, mechatronica, elektronica, elektriciens, lassers…) zeer gewild vanwege de belangrijke industriële sector, maar technologische professionals zijn ook in trek, zoals programmeurs, netwerkexperts, Big Data-experts, cybersecurity-profielen, webontwikkelaars en profielen voor systeemondersteuning.

In Madrid vallen de profielen in de bank- en verzekeringssector, evenals het medisch en technisch personeel op bijna elk niveau, op in de vraag. Maar er zijn ook vacatures voor industriële profielen, stedelijke mobiliteit, de luchtvaartsector, last mile-professionals en kantoormedewerkers.

In Murcia heeft de regio behoefte aan een lange lijst van professionals die verbonden zijn aan de landbouwsector: plukkers, bestuivers, trial managers voor onderzoekscentra of zaadhuizen, landbouwingenieurs, verkopers… Er wordt ook gezocht naar horecapersoneel en operators voor chemische fabrieken.

In Navarra worden profielen gezocht voor de energiesector en de auto-industrie, vooral gespecialiseerde werknemers in elk van deze sectoren. Er is ook behoefte aan werknemers voor de logistieke sector en de voedingsindustrie, zoals voedselverwerkers. Over het algemeen worden afgestudeerden van beroepsopleidingen gezocht voor de industrie.

In País Vasco (Baskenland) wordt gezocht naar industriële profielen voor de spoorwegsector, de metaalindustrie en de scheepsbouw, onder andere, evenals technologische profielen. Bovendien is er veel vraag naar administratieve profielen met talenkennis voor bijna elke afdeling en industrie.

Ga naar de inhoud