Belgische bestuurder betrapt op 200 km/u op snelweg AP-7 in Orihuela

Belgische bestuurder betrapt op 200 km/u op snelweg AP-7 in Orihuela
Beeld: Guardia Civil / web

Belgische bestuurder betrapt op 200 km/u op snelweg AP-7 in Orihuela

In een poging om het aantal dodelijke verkeersongevallen te verminderen, zijn agenten van de Guardia Civil begonnen met een snelheidscontrole op een beruchte plek op de AP-7 snelweg in de buurt van Orihuela. Tijdens deze actie werd een Belgische bestuurder van 48 jaar betrapt op het rijden met een snelheid van maar liefst 200 km/u, meer dan 80 km/u boven de maximaal toegestane snelheid van 110 km/u.

Hoge snelheden zijn een van de hoofdoorzaken van ernstige verkeersongevallen. Wanneer bestuurders de wettelijk toegestane snelheid overschrijden, nemen hun reactietijd en remafstand aanzienlijk af. Dit betekent dat ze minder goed kunnen anticiperen op veranderingen in het verkeer en obstakels op de weg, wat de kans op een frontale botsing of ander ernstig ongeval sterk vergroot.

De Guardia Civil had daarom een snelheidscontrole opgezet op een riskant gedeelte van de AP-7 snelweg in de buurt van Orihuela, waar statistisch gezien meer ongelukken plaatsvinden. Op dit traject geldt een maximumsnelheid van 110 km/u, maar de Belgische bestuurder reed met maar liefst 200 km/u, bijna twee keer zo snel.

Na de arrestatie van de Belgische man is het incident overgedragen aan de rechtbank van Orihuela. De bestuurder kan worden vervolgd voor een ernstig vergrijp tegen de verkeersveiligheid. De mogelijke straffen omvatten:

  • Gevangenisstraf van 3 tot 6 maanden
  • Geldboete van 6 tot 12 maanden salaris
  • Taakstraf van 31 tot 90 dagen
  • Rijverbod van 1 tot 4 jaar

Deze zware straffen onderstrepen het belang van verantwoord rijgedrag en het naleven van de wettelijke snelheidslimieten. De Guardia Civil hoopt met deze aanpak de tragische gevolgen van ernstige verkeersongevallen door excessieve snelheid te voorkomen.

Ga naar de inhoud