Brandstofprijzen worden tot en met 30 juni met 0,20 euro verlaagd in Spanje

Brandstofprijzen worden tot en met 30 juni met 0,20 euro verlaagd in Spanje
Beeld: Pool Moncloa / Borja Puig de la Bellacasa

Brandstofprijzen worden tot en met 30 juni met 0,20 euro verlaagd in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft maandag een 16 miljard euro kostend ‘schokplan’ gepresenteerd om de financiële gevolgen die zijn ontstaan door onder andere de Oekraïne-oorlog op te vangen. Het pakket, dat tot en met 30 juni geldig zal zijn, bestaat uit 6 miljard euro aan directe financiële hulp of belastingverlagingen waaronder 10 miljard euro aan ICO-kredieten en hulp aan bedrijven. Verder wordt ook de brandstofprijs met 0,20 euro per liter verlaagd voor alle automobilisten inclusief de stakende vrachtwagenchauffeurs zoals donderdag al bekend werd.

Volgens Sánchez gaat het om een ‘plan choque’ als antwoord op de oorlog in Oekraïne en de financiële gevolgen daarvan in Spanje. Dat plan bestaat in grote lijnen uit vijf fundamentele onderdelen: hulp aan gezinnen; steun aan het bedrijfsleven; cyberbeveiliging; hulp voor de transportsector en energiemaatregelen.

Een van de maatregelen die iedereen in Spanje zal merken is de verlaging van de brandstofprijzen met 0,20 euro waarvan 0,15 euro door de Spaanse regering wordt gefinancierd en 0,05 euro door de oliemaatschappijen. Deze korting werd vorige week al aan de transportsector gepresenteerd maar wat nog niet heeft geleid tot een beëindiging van de staking van vrachtwagenchauffeurs.

Dit jaar is de benzine in Spanje 33,4% in prijs gestegen terwijl dat 22,58% is bij de diesel. Volgens de Weekly Oil Bulletin die elke donderdag wordt gepubliceerd, had Spanje op 24 maart een gemiddelde benzineprijs van 1,813 euro per liter terwijl dat bij diesel 1,797 euro per liter was. 2022 startte met een benzineprijs van 1,489 euro per liter en een brandstofprijs van 1,359 euro per liter. 

Verder wordt verwacht dat de energieprijzen in Spanje ook zullen gaan dalen nu Spanje en Portugal van de Europese Commissie een ‘Iberische uitzondering’ hebben gekregen waardoor het land de gasprijzen kan loskoppelen van de elektriciteitsprijzen, zoals we HIER al beschreven. De plannen worden deze week in Brussel gepresenteerd waarna deze goedkeuring zal geven de energieprijzen in drie tot vier weken zullen gaan dalen in Spanje.

Ga naar de inhoud