Goedkoop satellietinternet voor afgelegen gebieden in Spanje nog niet populair

Internettoegang via satelliet voor afgelegen gebieden in Spanje nog niet populair
Beeld: via canva.com

Goedkoop satellietinternet voor afgelegen gebieden in Spanje nog niet populair

In 2023 lanceerde de Spaanse overheid het programma ‘Demanda Rural. Conéctate35’ om voor 35 euro per maand internettoegang (150GB per maand) te bieden aan huishoudens en bedrijven in afgelegen plattelandsgebieden. Het initiatief werd toevertrouwd aan de satellietcommunicatie operator Hispasat. Ondanks de intentie om internettoegang te verschaffen in gebieden waar geen andere verbindingen beschikbaar waren, blijkt de uitvoering van dit programma een complexe uitdaging te zijn.

Hispasat erkent dat het bereiken van afgelegen plattelandsgebieden een enorme uitdaging is die veel inspanning en tijd vergt. Daarom investeren ze in een grotere zichtbaarheid voor het programma, hoewel ze grootschalige reclamecampagnes uitsluiten. In plaats daarvan richten ze zich op lokale evenementen in de geselecteerde gebieden om het programma onder de aandacht te brengen bij instellingen, gemeenten en plattelandsgemeenschappen.

Hispasat legt uit dat ze op meerdere plaatsen samenwerken met lokale Kamers van Koophandel. Daarnaast benadrukken ze het belang van betrokkenheid van gemeenten, boeren, bakkers en andere lokale ondernemers, zodat ze het programma kunnen promoten binnen hun gemeenschappen.

Ze geven aan dat de verantwoordelijkheid voor de promotie gedeeld moet worden met kleinere internetproviders zoals Movistar en Eurona. Deze bedrijven moeten ook hun deel bijdragen aan de communicatie en opleiding om service te kunnen bieden aan geïnteresseerde gebruikers, instellingen en bedrijven.

Hispasat erkent dat het bereiken van verspreide gebieden zonder internettoegang, waar de bevolking bovendien vaak vergrijsd is, een bijzondere uitdaging vormt. Ze benadrukken dat er ook inspanningen moeten worden geleverd om de kinderen van deze ouderen te bereiken, die mogelijk niet meer in deze afgelegen kernen wonen.

Hoewel Hispasat claimt dat het programma goed op weg is, weigeren ze concrete cijfers te geven over het aantal aangesloten gebruikers. Ze verwijzen naar de Staatssecretarie voor Telecommunicatie voor deze gegevens en stellen dat hun doel is om zoveel mogelijk gebruikers in de geselecteerde gebieden te bereiken. Ze erkennen echter dat er al duizenden huishoudens zijn aangesloten op het satellietinternet. Bovendien verwachten ze een verdere groei nu de downloadsnelheid is verdubbeld naar 200 Mbps sinds februari.

Hispasat weigert echter een schatting of deadline te geven voor het aantal te bereiken huishoudens. Hun enige doel is om de digitale kloof in afgelegen plattelandsgebieden te dichten door iedereen die het nodig heeft, toegang te bieden tot internet.

Ze benadrukken dat het Conéctate35 programma een pionier is op internationaal niveau, vooral omdat het de mogelijkheid biedt om connectiviteit te bieden in gebieden die op geen enkele andere manier bereikbaar waren, en vanwege de betaalbare prijs.

kaart internet
Bekijk op deze kaart of je voor 35 euro gesubsidieerde satellietinternet kunt krijgen in Spanje
Sinds juni kunnen alle inwoners van Spanje of vakantiehuis eigenaren een nieuwe door de overheid gesubsidieerde satellietinternet dienst contracteren voor een prijs van 35 euro: zoek op deze kaart naar jouw adres in Spanje.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud