Algerije dreigt gaskraan naar Spanje dicht te draaien als hun gas naar Marokko gaat

Algerije dreigt gaskraan naar Spanje dicht te draaien als hun gas naar Marokko gaat
Beeld: Canva

Algerije dreigt gaskraan naar Spanje dicht te draaien als hun gas naar Marokko gaat

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Rusland heeft de gaskraan dichtgedraaid naar Polen en Bulgarije en nu vrezen andere EU-landen dat hen hetzelfde te wachten staat. Spanje is niet zo bang voor deze Russische dreigementen want minder dan 6% van het gas in Spanje komt uit Rusland zoals we HIER al beschreven in een eerder geplaatst artikel. Maar Spanje heeft nu een eigen gas dreigement, niet uit Rusland maar uit Algerije.

Algerije is samen met de Verenigde Staten de grootste gasleverancier van Spanje. Dat gebeurt door middel van een directe gasleiding verbinding tussen Spanje en Algerije en door middel van vloeibaar gas met LNG-tankers, net zoals de Verenigde Staten. In oktober 2021 werd door de Spaanse en Algerijnse regeringen een nieuw akkoord ondertekend met nieuwe contracten. Rond dezelfde tijd werd vanwege een diplomatieke ruzie tussen Algerije en Marokko de grootste gasleiding, die via Marokko naar Spanje gaat, afgesloten.

Gedurende maanden ging dat goed totdat bekend werd dat Spanje gas verkoopt aan Marokko. Algerije eist dat het door hen geleverde gas niet richting Marokko gaat. De Spaanse regering zegt dat daar absoluut geen sprake van is. Algerije vertrouwt het echter niet en heeft op woensdag gedreigd de gaskraan naar Spanje dicht te draaien als er sprake is van contractbreuk wanneer Algerijns gas aan Marokko verkocht wordt.

De relatie tussen Spanje en Algerije is op dit moment niet goed nadat premier Pedro Sánchez van Spanje de uit 2007 stammende voorstellen van Marokko over de Westelijke Sahara besloot te accepteren. Algerije was en is nog steeds niet blij met deze beslissing die voor diplomatieke spanningen tussen Spanje en Algerije gezorgd heeft. Maar tot nu toe heeft Algerije altijd gezegd de contracten te eren en gewoon gas te leveren aan Spanje. Overigens werd de gasprijs voor Spanje wel verhoogd door Algerije.

Maar hoeveel gas importeert Spanje uit Algerije? Volgens de cijfers van Cores van februari 2022 importeerde Spanje 23% van het gas uit Algerije, 20% kwam uit Nigeria en 33% uit de Verenigde Staten. Slechts 5,7% van het gas kwam uit Rusland.

Ander nieuws van vandaag:

Ga naar de inhoud