Dit zijn de schoonste en minst nette steden van Spanje

Dit zijn de schoonste en minst nette steden van Spanje
Beeld: Canva

Dit zijn de schoonste en minst nette steden van Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) heeft een enquête gehouden over de staat van de Spaanse steden met betrekking tot schoonmaak. Uit het onderzoek in 69 steden blijkt dat er weinig vooruitgang is geboekt in de afgelopen vier jaar. De resultaten zijn matig in twee van de drie steden, en één op de drie steden krijgt zelfs een onvoldoende, zoals beoordeeld door de inwoners. Palma (Mallorca), Alicante en Sevilla worden beschouwd als de slechtst beoordeelde steden, terwijl Oviedo, Bilbao en Vigo bovenaan de lijst van schoonste steden staan.

De inwoners van Spanje maken zich zorgen over de netheid van straten, pleinen en parken, omdat dit van invloed is op hun levenskwaliteit. Het is een van de meest zichtbare aspecten van het gemeentelijke beleid en burgers houden hier vaak rekening mee bij verkiezingen, zoals de regionale en gemeenteraadsverkiezingen op 28 mei 2023.

De Organisatie van Consumenten en Gebruikers OCU heeft een enquête gehouden onder 6.863 inwoners van 69 Spaanse steden, waaronder provinciehoofdsteden en andere belangrijke gemeenten. De enquête had betrekking op een dozijn aspecten met betrekking tot de netheid van de stad. Respondenten werd ook gevraagd om een algemene beoordeling te geven en specifieke aspecten of gebieden van hun stad aan te wijzen die zij als problematischer beschouwen.

De algemene beoordeling van de stad is sinds het vorige onderzoek in 2019 niet verbeterd. Dit is slecht nieuws, omdat destijds het laagste punt in de geschiedenis werd bereikt en de gemiddelde score nu een punt lager ligt: 52 van de 100 gemiddeld in plaats van 53 in 2019. In een op de drie steden is de algemene tevredenheidsscore lager dan 50 van de 100, wat neerkomt op een onvoldoende. In een ander derde deel van de steden is de score net een voldoende.

Schoonste steden

Over het algemeen hebben de grote steden in het Middellandse Zeegebied en het zuiden met veel toeristische activiteit de laagste beoordelingen, maar er zijn uitzonderingen. Palma (Mallorca), Alicante en Sevilla worden het slechtst beoordeeld, gevolgd door San Sebastián de los Reyes (Madrid), Las Palmas de Gran Canaria, Barcelona en Madrid. Drie steden zijn sterk gedaald op deze negatieve ranglijst: Barcelona dat 11 punten van de 100 heeft verloren sinds 2019; Sevilla dat 10 punten heeft verloren; en Las Palmas de Gran Canaria dat 7 punten heeft verloren.

Onder de steden met de hoogste beoordelingen van hun inwoners zijn Oviedo, Bilbao en Vigo de schoonste steden van Spanje. Deze steden worden mogelijk geholpen door het regenachtige klimaat. Toch is het opmerkelijk dat Albacete, zonder een bijzonder regenachtige stad te zijn, na een stijging van 11 punten van de 100 in vergelijking met de vorige enquête, ook tot de best beoordeelde steden behoort. Zie de hele lijst met steden onderaan dit artikel.

Grootste problemen

Van de twaalf aspecten met betrekking tot stedelijke netheid die door de respondenten zijn geëvalueerd, blijkt uit de slechtste beoordelingen opnieuw dat er te veel hondenpoep op de trottoirs is dat er vuil rondom de containers ligt dat er graffiti aanwezig is en dat er in de buitenwijken over het algemeen sprake is van vuil.

Hoewel het waar is dat buitenwijken vaak worden genoemd als de meest vervuilde gebieden (zoals Corea en Son Gotleu in Palma, de 3000 viviendas in Sevilla, Cañada Real in Madrid, El Puche in Almería, etc.), zijn er ook steden waarbij het centrum (zoals Alcobendas, Lleida, Segovia of Soria), sommige populaire en middenklasse wijken zoals Delicias in Zaragoza en zelfs traditioneel welgestelde gebieden zoals het Eixample in Barcelona of Nervión in Sevilla worden genoemd.

schoonste steden
Ga naar de inhoud