Search
menu
Search

Hoe zal de stijgende zeespiegel Spanje treffen?

Hoe zal de stijgende zeespiegel Spanje treffen?
Beeld: Screenshot

Hoe zal de stijgende zeespiegel Spanje treffen?

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Binnen een paar decennia, wanneer je haren grijs zijn en je de bus op kan met een gepensioneerde kaart, kijk jij misschien naar het strand waar je op speelde als kind. Je kijkt je kleinkind aan en zegt met een zucht “Toen ik nog kind was, was dit allemaal zand”. Misschien kijkt je kleinkind daar niet van op, maar het zal de waarheid zijn. Het is waarschijnlijk dat jullie op een stuk land staan dat jaren terug verder van zee lag.

Het zeeniveau stijgt. En het zal nog meer stijgen. Wetenschappers van de Internationale Onderzoeksgroep voor Klimaatverandering zijn het erover eens. Sinds 1970 stijgt het water sneller dan voordien. 

Tijdens de komende 2.000 jaar zal het zeeniveau nog eens 2 of 3 meter stijgen, minstens wanneer de opwarming van de aarde zich beperkt tot 1,5 graden. Als de aarde 2 graden opwarmt, stijgt de zeespiegel misschien zelfs tussen de 2 en 6 meter. De laatste jaren steeg de zeespiegel met zo’n 4 mm per jaar. De voornaamste oorzaken daarvan zijn het smelten van de ijskappen, een trend die de laatste jaren in een stroomversnelling terechtkwam.

Als er niet snel iets verandert, ziet het er dus allerminst positief uit. En wat betekent dat voor Spanje, met 8.000 kilometer kust? Volgens een studie zou de schade aan de kust in de miljoenen oplopen. Online kun je HIER simuleren welke delen kust aangetast zouden zijn als de spiegel stijgt. Steden als Vigo zouden met een stijging van slechts 2 meter al serieus in de problemen komen. Ook aan de Delta van de Ebro, die van de Llobregat (Barcelona) en de Guadalquivir zou het figuurlijke water al snel aan de lippen staan.

Ga naar de inhoud