Vrouw die eigen kinderen gedood zou hebben wordt waarschijnlijk vrijgesproken dankzij Spaanse onderzoeker

Vrouw die eigen kinderen gedood zou hebben wordt waarschijnlijk vrijgesproken dankzij Spaanse onderzoeker
Beeld: YouTube / screenshot

Vrouw die eigen kinderen gedood zou hebben wordt waarschijnlijk vrijgesproken dankzij Spaanse onderzoeker

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse wetenschapper Carola García de Vinuesa vindt bewijs voor waarschijnlijk één van de grootste gerechtelijke dwalingen die ooit begaan is. De Australische overheid geeft voor het eerst toe dat er gerede twijfel bestaat in de zaak van Kathleen Folbigg. Folbigg zit al twintig jaar vast voor de vermeende moord van haar vier kinderen.

Op woensdag 26 en donderdag 27 april vindt er een commissie plaats die geleid wordt door een emeritus rechter om de zaak te herzien. De conclusies die gepresenteerd zijn door de juristen die de rechter adviseren bevatten wetenschappelijk bewijs dat is aangeleverd door García de Vinuesa. Dit bewijs heeft een leidende rol in het team van negentig wetenschappers en medici. Er is voor het eerst sprake van gerede twijfel aan de schuld van Folbigg en er wordt zelfs gesproken van een ‘grote kans dat ze onschuldig is’. De zitting zal op donderdag besloten worden en er is een kans dat dit zal leiden tot de vrijspraak van Folbigg, die nu 55 jaar oud is. 

De kinderen van Folbigg overleden ongeveer een decennium geleden. Ze waren tussen de 19 dagen en de 19 maanden oud. De moeder heeft altijd volgehouden dat het ging om natuurlijke doodsoorzaken, maar justitie geloofde haar niet en veroordeelde haar in 2003. Als de rechter inderdaad besluit dat Folbigg onschuldig is, kan hij aan de gouverneur van New South Wales aanraden dat hij haar vrijheid verleent. Vorig jaar probeerde Folbigg ook al vrijspraak te krijgen, maar het voorstel werd toen afgewezen. Dit leidde echter wel tot dit onderzoek dat toen gestart werd door de politie. In Australië zijn ondertussen steeds meer stemmen te horen die vragen om de vrijspraak van de vrouw nu dit onderzoek aan lijkt te wijzen dat het gaat om een kolossale gerechtelijke dwaling in een tragische zaak. 

De eerste zoon, Caleb, werd geboren in 1989 en overleed toen hij 19 dagen oud was. De tweede, Patrick was acht maanden oud toen hij overleed in 1991. Sarah werd geboren in 1993 en overleed na tien maanden en Laura werd geboren in 1999 en overleed toen ze negentien maanden oud was. García de Vinuesa heeft aangetoond dat het gaat om een zeer zeldzame genetische afwijking die bij alle vier de kinderen aanwezig was met de naam CALM2-G114R en dat deze afwijking waarschijnlijk de doodsoorzaak van alle vier de kinderen is geweest. 

Folbigg was de enige volwassen persoon in huis tijdens alle momenten van overlijden. Haar ex-man zegt dat het onmogelijk is dat alle vier de kinderen met een ongeluk zijn overleden. Gedurende dit hele proces was Folbigg depressief. De manier waarop ze over de doden in haar dagboek schreef is verkeerd geïnterpreteerd en tegen haar gebruikt om haar schuld te bewijzen.

youtube
Spaanse Wetenschapster wil via DNA onderzoek een moeder uit de cel halen die beschuldigd werd van de moord op haar vier kinderen
De Spaanse wetenschapper Carola García Vinuesa denkt met DNA-onderzoek aan te kunnen tonen dat zij de voor de moord op vier kinderen en tot 30 jaar celstraf …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud