Welke autonome regio’s zijn het meest en minst geliefd door de Spanjaarden zelf?

Welke autonome regio’s zijn het meest en minst geliefd door de Spanjaarden zelf?
Beeld: via canva.com

Welke autonome regio’s zijn het meest en minst geliefd door de Spanjaarden zelf?

Net zoals buitenlanders die van een bepaalde regio in Spanje houden of juist niet leuk vinden, geldt dat voor de inwoners van het land zelf ook. Dat wil zeggen, uit een studie uit 2020 moet blijken wat de meest en minst geliefde autonome regio’s van de Spanjaarden zijn. Deze resultaten van de studie van de website electromania.es circuleren sindsdien op sociale media en verschijnen regelmatig in de Spaanse pers. Dus wordt het voor ons ook tijd om er eens naar te kijken.

Om erachter te komen wat de meest en minst geliefde autonome regio’s in Spanje zijn, heeft Electromania, een website die gespecialiseerd is in enquêtes en opiniepeilingen, een studie uitgevoerd naar de voorkeuren van de Spanjaarden onthult in termen van sympathie of antipathie tussen de autonome regio’s.

Spanje en de inwoners van de verschillende regio’s staan bol van de clichés en stereotypen zoals dat de inwoners van Catalonië gierig (tacaño) zijn, dat de inwoners van Baskenland grof (bruto) zijn, dat de inwoners van Andalusië lui (vago) zijn en dat de inwoners van Madrid verwaand (chulo) zijn.

Buurlanden

Voordat we kijken naar de relaties tussen de inwoners van de 17 autonome regio’s kijken we eerst naar wat de inwoners van Spanje als meest geliefde buurland zien. Uit de resultaten blijkt dat Portugal het meest geliefd is met 8 op de 10 punten, gevolgd door Andorra met 6,4 en Frankrijk met 6,3 punten. Het Verenigd Koninkrijk heeft 5,2 punten, Gibraltar 4,8m punten en Marokko 3,9 punten gekregen van de deelnemers aan deze studie.

Autonome regio’s

Als we kijken naar wat de meest en minst geliefde autonome regio’s zijn in Spanje dan zien we dat de regio’s in het noorden en noordwesten van het land het meest geliefd zijn. Asturië staat met 7,9 op de 10 punten bovenaan de lijst, gevolgd door Galicië met 7,7 en Baskenland met 7,6 punten.

Met 7,3 punten staan Navarra, Aragón, Balearen en de Valencia regio op de lijst, terwijl Cantabrië en de Canarische Eilanden beiden een 7,2 kregen. Catalonië heeft een 7 gekregen gevolgd door Andalusië met een 6,9, La Rioja, Castilië en León en Madrid met een 6,6, Extremadura met een 6,5, Castilla-La Mancha met een 6,3 en Murcia met een 6,2. Het minst geliefd zijn Ceuta en Melilla met beiden een 5,5.

Maar wat vinden de inwoners van de autonome regio’s nu zelf van hun regio? Daar zijn grote verschillen te zien tussen wat men algemeen denkt over een bepaalde regio en wat de inwoners zelf denken. Het grootste verschil is te merken bij Melilla waar de inwoners zelf een 10 geven, maar dat landelijk gezien een 5,5 is.

De inwoners van Galicië geven hun eigen regio een 9,7 gevolgd door Asturië, Aragón en Canarische Eilanden die hun eigen regio een 9,6 geven. De inwoners van het Baskenland geven hun regio een 9,5 gevolgd door Balearen met een 9,4. Valencia regio en Cantabrië met een 9,2, Catalonië met een 9,1, Andalusië met een 9,0, Navarra, Extremadura en Murcia met een 8,9, Madrid en Castilla-La Mancha met een 8,7, La Rioja met een 9,5 en Castilië en León met een 7,0.

  • ranking1
  • ranking2

Onderling

Op de volgende afbeelding is te zien wat de inwoners van een bepaalde regio denken over een andere regio en hun inwoners. We gaan ze niet allemaal opsommen, maar wel de hoogste en laagste waarderingen eruit halen.

De inwoners van Andalusië hebben de meeste sympathie voor de Canarische Eilanden en de meeste antipathie voor Catalonië. De inwoners van Aragón hebben de meeste sympathie voor Navarra en de meeste antipathie voor Murcia. De inwoners van Asturië hebben de meeste sympathie voor Galicië en de meeste antipathie voor Madrid. De inwoners van de Balearen hebben de meeste sympathie voor Baskenland en de meeste antipathie voor Extremadura. 

De inwoners van de Canarische Eilanden hebben de meeste sympathie voor Galicië en de meeste antipathie voor Murcia en Catalonië. De inwoners van Cantabrië hebben de meeste sympathie voor Asturië en de meeste antipathie voor Murcia. De inwoners van Castilië en León hebben de meeste sympathie voor Galicië en de meeste antipathie voor Catalonië. De inwoners van Castilla-La Mancha hebben de meeste sympathie voor Extremadura en de meeste antipathie voor Murcia.   

De inwoners van Catalonië hebben de meeste sympathie voor Baskenland en de meeste antipathie voor Murcia. De inwoners van de Valencia regio hebben de meeste sympathie voor Balearen en de meeste antipathie voor Madrid. De inwoners van Extremadura hebben de meeste sympathie voor Galicië en de meeste antipathie voor Catalonië. De inwoners van Galicië hebben de meeste sympathie voor Asturië en de meeste antipathie voor Murcia.

De inwoners van La Rioja hebben de meeste sympathie voor Baskenland en de meeste antipathie voor Madrid. De inwoners van Madrid hebben de meeste sympathie voor Asturië en de meeste antipathie voor Catalonië. De inwoners van Murcia hebben de meeste sympathie voor Asturië en de meeste antipathie voor Catalonië. De inwoners van Navarra hebben de meeste sympathie voor Baskenland en de meeste antipathie voor Castilla-La Mancha. De inwoners van Baskenland hebben de meeste sympathie voor Navarra en de meeste antipathie voor Castilla-La Mancha.  

ranking3
Ga naar de inhoud