Twee Nederlanders gearresteerd in Barcelona na vlucht na schietpartij met zwaargewonde

Twee Nederlanders gearresteerd in Barcelona na vlucht na schietpartij met zwaargewonde
Beeld: via canva.com

Twee Nederlanders gearresteerd in Barcelona na vlucht na schietpartij met zwaargewonde

De Nederlandse autoriteiten hadden om medewerking gevraagd voor de aanhouding van de twee voortvluchtigen, die worden beschouwd als zeer gevaarlijk en gewelddadig. Ze waren naar verluidt betrokken bij een schietpartij op 14 april in Brunssum, waarbij een persoon zwaargewond raakte. Na deze gebeurtenis waren ze uit Nederland gevlucht en schuilden ze in een hotel in Santa Susanna, waar ze door de Catalaanse politie werden gelokaliseerd en op 19 april gearresteerd.

De twee Nederlandse mannen, 31 en 35 jaar oud, worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een schietincident in de vroege ochtend van 14 april in Brunssum, samen met een derde man. Bij dit incident raakte een persoon zwaargewond. Na de schietpartij sloegen de twee verdachten op de vlucht en verborgen ze zich in een hotel in Santa Susanna, een badplaats aan de Catalaanse kust.

De Nederlandse autoriteiten hadden de Mossos d’Esquadra om hulp gevraagd bij de aanhouding van de twee mannen. Er was een Europees aanhoudingsbevel (EAB) tegen hen uitgevaardigd wegens de vermeende misdrijven van poging tot moord, zware mishandeling en wapenbezit.

De twee verdachten zullen worden voorgeleid aan de rechter voor een uitlevering aan Nederland. De Nederlandse autoriteiten hebben al het bewijsmateriaal en de aanklachten overgedragen aan de Spaanse justitie. Als de uitlevering wordt toegestaan, zullen ze in Nederland worden berecht voor de misdrijven waarvan ze worden verdacht. Het uitleveren van verdachten tussen EU-lidstaten is over het algemeen een efficiënt proces op basis van de geldende verdragen en samenwerkingsovereenkomsten.

Ga naar de inhoud