Search
menu
Search

10 dagen apenpokkenvirus in Spanje met 98 bevestigde gevallen in zeven regio’s

10 dagen apenpokkenvirus in Spanje met 98 bevestigde gevallen in zeven regio’s
Beeld: 123rf

10 dagen apenpokkenvirus in Spanje met 98 bevestigde gevallen in zeven regio’s

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het apenpokkenvirus is tien dagen geleden in Spanje aangekomen en tien dagen later is het aantal bevestigde gevallen gestegen naar 98 personen in zeven autonome regio’s. In eerste instantie werd het Monkeypox-virus alleen aangetroffen in Madrid en bij mannen maar dat is dus nu verspreid naar in totaal zeven regio’s waarbij ook vrouwen besmet zijn geraakt.

Op 18 mei werden in Spanje de eerste apenpokkenvirus patiënten bekend gemaakt en tien dagen later op 28 mei is dat aantal gestegen naar 98 personen die via PCR-test en laboratoriumuitslagen positief zijn getest op Monkeypox of zoals het virus wetenschappelijk bekend staat MPV of MPXV. Het virus is op dit moment gelokaliseerd in Madrid, Catalonië, Canarische Eilanden, Baskenland, Andalusië, Aragón en Galicië terwijl de gemelde mogelijke gevallen in de Valencia regio en Castilla-la Mancha via PCR-test negatief zijn getest.

De ‘monkeypox’, of zoals ze dat in Spanje noemen ‘viruela del mono’, grijpt steeds meer om zich heen met steeds meer gevallen. Spanje is met 98 bevestigde gevallen nog steeds de lijstaanvoerder wat betreft gevallen binnen de Europese Unie. Naast dat er 98 personen positief zijn getest op het apenpokkenvirus, zijn er ook 102 personen die negatief zijn getest. Maar de kans is groot dat er meer gevallen bij zullen komen want er zijn nog 200 PCR-testen die nog geverifieerd moeten worden door het Instituto de Salud Carlos III. Tot nu toe waren alle positief geteste en mogelijke besmette personen mannen maar in Madrid is de eerste vrouw positief op Monkeypox getest.

Wereldwijd zijn er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie nu 361 bevestigde Monkeypox patiënten bekend. het merendeel van de bevestigde gevallen zijn gemeld in 16 EU-lidstaten waaronder Spanje met 98, Verenigd Koninkrijk (niet EU) met 90, Portugal met 74, Duitsland met 16, Nederland met 12, Frankrijk met 7, Italië met 5, Tjechië met 5, België met 4, Zweden met 2, Denemarken met 2 en Oostenrijk met 1.

Voorlopig maakt het Ministerie van Volksgezondheid zich nog niet zo druk maar er zijn wel voorzorgsmaatregelen genomen. Zo maakte het Ministerie eerder al een apenpokkenvirus protocol bekend en is nu ook bekend dat Spanje samen met andere landen vaccins heeft besteld. Het gaat om het Imvanex-vaccin van het Deense laboratorium Bavarian Nordic dat een effectivity heeft van 85% tegen Monkeypox. Maar het Ministerie geeft ook aan dat er nog geen plannen zijn om een vaccinatiecampagne voor personen jonger dan 40 jaar te starten.

apenpokkenvirus
Dit is het nieuwe apenpokkenvirus protocol in Spanje
Het apenpokkenvirus heeft de wereld en met name Europa en Spanje in de ban nu er steeds meer bevestigde gevallen bekend worden, daarom is nu een apenpokkenvirus protocol in werking getreden.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?