28 juni is ook in Spanje de ‘Dag van de Boom’

28 juni is ook in Spanje de ‘Dag van de Boom’
Beeld: via canva.com

28 juni is ook in Spanje de ‘Dag van de Boom’

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Elk jaar, op 28 juni staat men stil bij de ‘Dag van de Boom’, een gelegenheid om respect en waardering te tonen voor deze stille helden van onze planeet. Bomen zijn niet alleen majestueuze wezens die het landschap van de aarde vormen, maar ze spelen ook een cruciale rol in onze ecosystemen en ons welzijn. Laten we deze dag nemen om meer te begrijpen over wat bomen zijn, waarom ze zo belangrijk zijn, en een bijzondere focus op de ongeveer 3 miljard bomen in Spanje en de meest voorkomende soorten.

Bomen zijn meerjarige, meestal houtachtige planten die tot de grootste levende wezens op aarde behoren. Ze bestaan uit drie belangrijke componenten: de wortels, de stam en de kroon. De wortels zorgen voor anker en voedingsopname, de stam biedt ondersteuning en vervoert voedingsstoffen, en de kroon (takken en bladeren) is waar fotosynthese plaatsvindt, waardoor de boom kan groeien en zuurstof kan produceren.

Waarom zijn bomen belangrijk?

Bomen zijn van vitaal belang voor ons bestaan en het welzijn van onze planeet. Ze helpen koolstofdioxide uit de atmosfeer te verwijderen en produceren zuurstof, een proces dat essentieel is voor het leven op aarde. Ze bieden ook habitats voor talloze soorten dieren en andere planten, stabiliseren de bodem om erosie te voorkomen, en helpen reguleren van de watercyclus door regenwater te absorberen en te filteren.

Daarnaast hebben bomen talloze sociale en economische voordelen. Ze bieden voedsel en grondstoffen voor onder meer meubels, huizenbouw en papier. Ze bieden schaduw, verbeteren het landschap en bevorderen het welzijn door stress te verminderen en een gevoel van rust te creëren.

Bomen in Spanje

Spanje heeft een rijke verscheidenheid aan boomsoorten dankzij het gevarieerde klimaat en landschap. Schattingen geven aan dat er ongeveer 3 miljard bomen in Spanje staan. Dit is een ruwe schatting, aangezien het exacte aantal voortdurend verandert door boomplantingen en -verwijderingen, natuurlijke successie, ziekten, plagen en klimaatverandering.

De meest voorkomende boomsoorten in Spanje:

Steeneik (Quercus ilex): Dit is een inheemse soort in Spanje en is bijzonder prominent in de regio’s Andalusië en Extremadura. De Steeneik is bekend om zijn duurzaam en hard hout.

Zwarte den (Pinus nigra): Deze soort komt veel voor in de berggebieden van Spanje en wordt vaak gebruikt in bosbouw voor zijn waardevolle hout.

Aleppoden (Pinus halepensis): De Aleppoden is een karakteristieke boom van het mediterrane landschap. Hij is zeer tolerant voor droogte en kan in arme grondsoorten groeien. De boom wordt gewaardeerd om zijn hout en hars.

Kurkeik (Quercus suber): De Kurkeik is prominent aanwezig in Andalusië, vooral in de provincie Cádiz. De schors van deze boom wordt gebruikt om kurk te maken, een belangrijk exportproduct voor Spanje.

Eucalyptus (Eucalyptus globulus): Oorspronkelijk uit Australië, maar nu wijdverspreid in het noordwesten van Spanje, met name in Galicië. Het wordt vaak geplant voor zijn snelgroeiende hout, dat wordt gebruikt voor papierproductie.

Naast deze dominante soorten zijn er ook tal van andere bomen die de Spaanse flora divers en uniek maken, zoals de Pyreneese Eik, de Maritieme Den en de Cipres.

De Dag van de Boom nodigt ons uit om de waarde van bomen in ons leven te erkennen. Deze dag biedt een kans om ons bewust te worden van de cruciale rol die bomen spelen in het behoud van het leven op aarde en om actie te ondernemen ter bescherming ervan. Het planten van een boom, het opruimen van lokale bossen of het ondersteunen van organisaties die zich inzetten voor het behoud van bossen zijn enkele manieren om bij te dragen.

Bomen zijn niet alleen een essentieel onderdeel van het Spaanse landschap, maar ook van de wereldwijde ecologie. Ze zijn getuigen van onze geschiedenis, leveranciers van levensbehoeften en verdedigers van het klimaat. Laten we ons best doen om te zorgen voor deze stille, maar krachtige bondgenoten.

boom
Duizendjarige steeneik in Lecina-Bárcabo (Huesca) boom van het jaar in Europa
De duizendjarige steeneik in Lecina-Bárcabo in de provincie Huesca (Aragón) is woensdag gekozen tot de Europese Boom van het Jaar 2021 met een meerderheid v …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud