Wat zijn de oorzaken van de slechte kwaliteit sperma van Spaanse mannen?

Wat zijn de oorzaken van de slechte kwaliteit sperma van Spaanse mannen?
Beeld: via canva.com

Wat zijn de oorzaken van de slechte kwaliteit sperma van Spaanse mannen?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De problemen omtrent fertiliteit beïnvloeden zowel mannen als vrouwen en volgens experts is de kwaliteit van sperma van Spanjaarden in de laatste jaren verminderd. Een van de belangrijkste oorzaken is de hogere leeftijd waarop voortplanting tegenwoordig voor veel mensen wenselijk is. Daarnaast zijn ook de veranderingen in levensstijl en het consumeren van nieuwe substanties, zoals anabolen, oorzaken. 

“Ik heb nooit gedacht dat ik vader zou willen worden, maar als ik het in de toekomst toch wil, zou ik nadenken over het stoppen met consumeren van dit soort producten” bevestigt een jongen bij de uitgang van een sportschool die bevestigt regelmatig steroïden te consumeren. “Het consumeren van dit soort producten is heel gewoon in de wereld van de sportschool en degenen die de producten nemen zijn vaak niet goed op de hoogte van de bijwerkingen” zegt een ander. 

Medici bevestigen dat de kwaliteit van het sperma is gedaald de afgelopen jaren, maar dit komt volgens hen door een combinatie van factoren: “er zijn verschillende hypothesen. Het is voornamelijk de leeftijd die effect heeft op de kwaliteitsverlaging. Op oudere leeftijd zijn er vaak meer gezondheidsproblemen en is men over het algemeen minder vruchtbaar. Daarnaast is ook het consumeren van verschillende substanties, zoals anabolen, een oorzaak. Deze laatste oorzaak is relatief klein in vergelijking met de leeftijdsverhoging, maar er is wel een groei te zien in de afgelopen jaren” zegt Luis Bassas, androloog en directeur van de spermabank van de Funació Puigverd. 

“We geloven ook dat sommige dingen, zoals het eten van ingeblikt voedsel of de aanwezigheid van plastic in voeding op een directe wijze invloed hebben op de activiteit van estrogeen” voegt hij toe. “Er zijn vele factoren die allemaal samenwerken en het is moeilijk om ze op een geïsoleerde manier te onderzoeken”. 

Overigens benadrukt Bassas dat de vermindering in kwaliteit van het sperma nog niet betekent dat mannen ook minder vruchtbaar zijn. Eén ding is dat er minder spermatozoïden per monster gevonden worden en het is een ander verhaal hoe de effectiviteit van het aanwezige sperma is. Dit hangt ook weer af van vele verschillende factoren.

Ga naar de inhoud