Kustplaats Chipiona aan de Costa de la Luz is ‘Tsunami Ready’

Kustplaats Chipiona aan de Costa de la Luz is ‘Tsunami Ready’
Beeld: Ayuntamiento Chipiona / twitter

Kustplaats Chipiona aan de Costa de la Luz is ‘Tsunami Ready’

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÁDIZ – De kustplaats Chipiona aan de Costa de la Luz in de provincie Cádiz is de eerste Spaanse kustplaats die zich officieel ‘Tsunami Ready’ mag noemen. De gemeente heeft overal borden geïnstalleerd waarop de evacuatieroutes in geval van een tsunami staan aangegeven. Daarnaast is een noodplan klaar in geval van een allesverwoestende tsunami die volgens wetenschappers en kenners een keer moet plaatsvinden in Spanje.

Recent voorspelden wetenschappers van UNESCO dat er binnen 30 jaar tsunami’s zullen plaatsvinden aan de Spaans kust. Spanje heeft sinds 2021 een tsunami waarschuwingssysteem dat de autoriteiten in staat moet stellen om maatregelen te kunnen nemen in het geval van een tsunami. Maar volgens UNESCO is Spanje nog lang niet ‘Tsunami Ready’.

De Spaanse regio’s die de meeste kans hebben op de gevolgen van een tsunami zijn Andalusië, Canarische Eilanden, Catalonië, Valencia regio, Galicië, Balearen en de Murcia regio waar 23 miljoen mensen wonen, 58% van de totale bevolking in Spanje. Op het vasteland hebben het zuiden van Spanje en het oosten van de Middellandse Zee een actieve seismiciteit en dat zijn volgens de tsunami-experts ook de meest risicovolle plaatsen langs de Spaanse kust in verband met een tsunami. 

De laatste jaren hebben er geen noemenswaardige tsunami’s plaatsgevonden in Spanje. De meest recente vond plaats in 2003 bij de Balearen en daarvoor in 1969 in het zuiden en langer geleden maar wel de meest ernstige (allertijden) in 1755 in het zuidwesten van Spanje (en Portugal). Prezies deze laatste allesvernietigende tsunami zorgde in de omgeving van Chipiona voor veel doden en vernietiging.

Daarom is de gemeente Chipiona een van de eerste (zoniet de eerste) gemeente die het gevaar van een tsunami serieus neemt en maatregelen neemt. Dat houdt in informatieve borden op straat en speciale kaarten om bewoners en bezoekers te laten zien waar men heen kan vluchten om in veiligheid te zijn. 

Spaans systeem

Het ‘Plan Estatal de Protección Civil ante el Riesgo de Maremoto’ heeft een waarschuwingssysteem gecreëerd waardoor vroegtijdig de hulpdiensten en regionale autoriteiten gewaarschuwd kunnen worden. Snelheid is daarbij belangrijk want als er sprake is van een tsunami of enorm hoge golven dan kunnen deze zich duizenden kilometers verplaatsen met snelheden tussen de 500 en 1.000 km/uur.

Het Spaanse SINAM-systeem is verbonden met soortgelijke systemen in Portugal, Frankrijk, Italië, Griekenland en Turkije waardoor er berekeningen  gemaakt kunnen worden met nationale en internationale gegevens. Nadat een onderzeese aardbeving of zeebeving is geregistreerd berekent het systeem automatisch de kans op een tsunami of enorm hoge golven en wordt aangegeven wanneer deze het Spaanse vasteland of de eilanden archipels kunnen bereiken. In de ergste gevallen is dat 70 minuten waardoor de autoriteiten genoeg tijd zouden moeten hebben om de bevolking te waarschuwen en/of evacueren.

tsunami
UNESCO voorspelt binnen 30 jaar tsunami’s aan de Spaanse kust
Wetenschappers van UNESCO voorspellen dat binnen 30 jaar de Spaanse kust te maken zal krijgen met de gevolgen van een allesvernietigende tsunami maar het land is nog niet ‘Tsunami Ready’.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud