Spanje heeft voor het eerst 21 miljoen werkenden met de werkloosheid op 11,6 procent

Spanje heeft voor het eerst 21 miljoen werkenden met de werkloosheid op 11,6 procent
Beeld: via 123rf

Spanje heeft voor het eerst 21 miljoen werkenden met de werkloosheid op 11,6 procent

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje heeft een nieuw record geregistreerd volgens het bevolkingsonderzoek ‘Encuesta Población Activa’ dat werd gepubliceerd op donderdag. Er is een grens overschreden die zelfs niet in de bubbel van het begin van de eeuw werd gemeten. Het Spaanse Statistiekbureau INE berekent dat 21 miljoen personen werk hebben. Dit is meer dan ooit. 

Het is te danken aan de toegang van 603.900 nieuwe werknemers tot de arbeidsmarkt. Daarnaast is ook de werkloosheid flink gedaald. Er zijn 365.300 personen minder werkloos dan in het eerste trimester van 2023. Op dit moment zijn er 2,76 miljoen werklozen in Spanje, dit is het laagste cijfer sinds 2008. Het werkloosheidspercentage daalde in een kwartaal van 13.3% naar 11.6%. Dit is het laagste percentage in vijftien jaar. 

De eerste helft van het jaar is één van de beste geweest in de geschiedenis van de arbeidsmarkt. Er zijn tot nu toe 592.800 arbeidsplaatsen gecreëerd. Dit is het dubbele van de eerste helft van 2022. Het cijfer lijkt erg op het beste eerste semester uit de geschiedenis. Dat was 2005 en er werden toen 669.800 nieuwe banen gecreëerd. 

Premier Pedro Sánchez schrijft op Twitter dat er op dit moment 21 miljoen mensen aan het werk zijn in Spanje. Dit is een nieuw historisch maximum volgens hem. Hij beschrijft de data als uitzonderlijk en voegt toe dat de data de kracht van de Spaanse economie weergeven. De tweede vicepremier en minister van Werkgelegenheid, Yolanda Díaz, beschrijft de cijfers als historisch. Spanje is volgens haar beter geworden dankzij de hervorming van de arbeidsmarkt., want er is niet alleen meer werk, maar ook beter van kwaliteit en stabieler. Nadia Calviño, minister van Economische Zaken, laat weten dat de privésector de belangrijkste motor is van het creëren van werkplekken in het hele land. Daarnaast zijn er bijna 100.000 nieuwe zelfstandige ondernemers.

Ga naar de inhoud