skip to Main Content
14 baby´s in Andalusië lopen weerwolfsyndroom op na behandeling met medicijn
123rf

14 baby´s in Andalusië lopen weerwolfsyndroom op na behandeling met medicijn

SEVILLA – Het Spaanse agentschap dat toeziet op de medicijnen en het voedsel in Spanje heeft een lading omeprazol uit de handel gehaald omdat dit bij een bepaalde partij besmet bleek te zijn. Dat heeft ervoor gezorgd dat tenminste 14 baby’s besmet zijn geraakt met hypertrichose wat ook bekend staat als het weerwolfsyndroom dat zich uit in veel haargroei.

Het Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS) heeft opgedragen een lading omeprazol tabletten voor baby’s uit de handel te halen. Het medicijn is besmet en werd in Andalusië bij een dertigtal apotheken verkocht. Deze partij omeprazol is gedistribueerd door Farma-Química Sur SL.

Het probleem is dat deze partij een besmetting heeft veroorzaakt met het zogenaamde weerwolfsyndroom (síndrome del hombre lobo) of in de medische term hypertrichose (hipertricosis) bij tenminste 14 baby’s die dit medicijn hebben ingenomen. Deze lading omeprazol zou ‘minoxidil’ bevatten, een actief bestanddeel van geneesmiddelen tegen alopecia (plotselinge kaalheid of kale plekken).

Het is overigens niet de eerste keer dat een lading omeprazol uit de handel moet worden gehaald op aanraden van het AEMPS. Dat gebeurde ook al eens begin augustus en begin juli. In beide gevallen ging het om dezelfde distributeur Farma-Química Sur SL die de pillen haalt uit India.

LEESTIP: De Ale-Hop winkels in Spanje

Omeprazol

Omeprazol is een maagzuurremmer die maagzuur producerende pariëtaalcellen van de maagwand voorkomt. De indicaties voor gebruik omvatten onder meer oesofageale reflux, misselijkheid ten gevolge van een doorgemaakt virusinfectie in het maag-darmkanaal en verlagen van de kans op het ontstaan van maagbloedingen door andere medicijnen zoals de pijnstillers/ontstekingsremmers diclofenac en ibuprofen.

Weerwolfsyndroom

Hypertrichose is een medische term om het aanwezig zijn van overbeharing aan te duiden. Het wordt vooral veroorzaakt door (verkeerde) medicatie of erfelijkheid. In veel gevallen is er sprake van een bovengemiddelde haargroei die weliswaar ongewenst is, maar valt binnen de normale variatie binnen de soort Homo sapiens. Het weerwolfsyndroom is een zeer extreme vorm van hypertrichose.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Zoveelste voorbeeld van een medicijn tegen de bijwerkingen van een ander medicijn wat dan weer andere problemen veroorzaakt. Kassa voor BigPharma, alleen zij worden er beter van.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken