Search
menu
Search

Mag de huur in Spanje nog contant betaald worden?

Mag de huur in Spanje nog contant betaald worden?
Beeld: via canva.com

Mag de huur in Spanje nog contant betaald worden?

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Veel mensen die een appartement, huis of zelfs een bedrijfslokaal of winkel huren, moeten maandelijks een afgesproken huurbedrag betalen. Er zijn ook nog steeds veel huurders die dat contant willen betalen, maar mag dat eigenlijk wel in Spanje? Het antwoord daarop is nee, want de antifraude regels en wetten zijn ook in Spanje strenger geworden om onder andere zwart geld te voorkomen.

Tegenwoordig wordt de huur van een woning in Spanje meestal betaald via bankoverschrijving, maar het was ook mogelijk om contant te betalen als de wettelijke limieten werden nageleefd. De wet 11/2021 van 9 juli had een limiet van 1.000 euro ingesteld voor contante betalingen van goederen en diensten om fraude te bestrijden. 

Echter, met de goedkeuring van de wet ‘Ley por el Derecho a la Vivienda’, is het betalen van de huur met contant geld verboden in Spanje, tenzij een van de partijen geen bankrekening heeft of geen toegang heeft tot elektronische betaalmiddelen. Betaal je in Spanje dus nog steeds contant je maandelijkse huur, pas dan op want dat kan nadelige gevolgen hebben voor zowel de huurder als de verhuurder.

In overeenstemming met artikel 10 van staat het volgende in het wetsvoorstel: “wordt de betaling gedaan via elektronische middelen. Uitzonderlijk, wanneer een van de partijen geen bankrekening heeft of geen toegang heeft tot elektronische betaalmiddelen en op verzoek hiervan, kan het contant worden gedaan en in de gehuurde woning.”

Ga naar de inhoud